Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Europees Terrorismeverdrag: aanvullend protocol met nieuwe strafbaarstellingen op 1 september in werking

Nieuws - 26/05/2023
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Op 1 september 2023 treedt het ‘Aanvullend Protocol bij het Europees Terrorismeverdrag’ in werking voor België. De tekst bevat een aantal nieuwe strafbaarstellingen van terroristische misdrijven. Voornamelijk feiten die verband houden met reizen naar het buitenland met terroristisch oogmerk. Het gaat om een vervollediging van de bestaande verdragsbepalingen.
Nieuwe strafbaarstellingen
Op basis van het aanvullend protocol zijn de lidstaten verplicht om volgende feiten strafbaar te stellen:
het met terroristisch oogmerk deelnemen aan een organisatie of groep;
het krijgen van training voor terrorisme;
het reizen naar het buitenland met terroristisch oogmerk;
de financiering van reizen naar het buitenland met terroristisch oogmerk; en
het organiseren of anderszins faciliteren van reizen naar het buitenland met terroristisch oogmerk.
Het protocol verplicht de lidstaten ook om de nodige maatregelen te nemen zodat ze tijdig alle beschikbare informatie over personen die naar het buitenland reizen met terroristisch oogmerk kunnen uitwisselen. In dat kader moeten ze onder meer een contactpunt aanwijzen dat 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is.
Geen fundamentele wetswijzigingen nodig
Het aanvullend protocol heeft een exclusief federaal karakter. De federale wetgeving stemt al grotendeels overeen met de verplichtingen in het protocol. Er zijn dus geen fundamentele wetswijzigingen op federaal niveau nodig.
1 september 2023
België heeft het aanvullend protocol al meteen bij de vaststelling ervan ondertekend, op 22 oktober 2015. De ratificatie volgde evenwel pas op 11 mei 2023. De laatste drempel opdat de bepalingen ook in ons land in werking kunnen treden. Dat gebeurt op 1 september 2023.