Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)



In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Strengere maatregelen tegen rijden onder invloed

Nieuws - 07/10/2024
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De federale regering introduceert een aantal nieuwe maatregelen tegen rijden onder invloed van alcohol of drugs. Ze focust daarbij specifiek op buitenlandse overtreders.
Geen onmiddellijke inning meer bij zware alcoholintoxicatie
Vanaf 1 januari 2025 kunnen buitenlandse bestuurders (dit zijn personen zonder woonplaats of vaste verblijfplaats in België) geen onmiddellijke inning (van 1.260 euro) meer krijgen wanneer ze zwaar onder invloed van alcohol achter het stuur zitten. Of meer concreet wanneer ze op de openbare weg reden met een zeer hoge alcoholconcentratie van ten minste 0,50 milligram en minder dan 0,65 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht (UAL).
Net zoals voor Belgen zal een onmiddellijke inning alleen nog mogelijk zijn (maar uiteraard niet verplicht - het parket kan ook een minnelijke schikking voorstellen of overgaan tot dagvaarding) bij een alcoholconcentratie van minder dan 0,50 mg/l UAL.
Vanaf volgend jaar zullen buitenlandse overtreders met een alcoholconcentratie vanaf 0,50 mg/l UAL een som in consignatie moeten geven, in afwachting van de behandeling van hun zaak voor de rechtbank.
Herinner dat sinds 1 juni 2023 ook een lagere drempel bestaat voor de onmiddellijk intrekking van het rijbewijs gedurende 15 dagen. Het rijbewijs wordt sindsdien ingetrokken voor alcoholovertredingen vanaf 0,50 mg/l UAL, daar waar dat voorheen in principe pas plaatsvond vanaf 0,65 mg/l UAL. Door de nieuwe wijziging zullen buitenlandse overtreders met een alcoholconcentratie vanaf 0,50 mg/l UAL dus enerzijds hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken zien voor 15 dagen én bovendien een som van 1.260 euro in consignatie moeten geven in afwachting van hun proces. Voor Belgen in deze situatie geldt hetzelfde, met dat verschil dat de bevoegde personen jegens hen geen som in consignatie heffen maar wel een proces-verbaal opstellen op basis waarvan zij zullen worden gedagvaard.
Ook voor drugsintoxicatie
Vanaf 2025 zullen buitenlandse overtreders trouwens niet alleen voor alcohol- maar ook voor druggerelateerde overtredingen een som van 1.260 euro in consignatie moeten geven, in afwachting van hun proces.
Een buitenlandse overtreder was al verplicht tot het betalen van een som in consignatie (zonder dat hem voorafgaand een onmiddellijke inning werd voorgesteld)
wanneer een ademanalyse een alcoholconcentratie vanaf 0,65 mg/l UAL aangaf. De drempel voor consignatie wordt vanaf 2025 verlaagd naar 0,50 mg/l UAL; en
bij weigering van een ademtest, ademanalyse of bloedproef.
Daaraan worden nu de volgende overtredingen inzake rijden onder invloed van drugs toegevoegd:
wanneer de bestuurder een positieve speekseltest aflegt;
bij weigering van een speekseltest, speekselanalyse of bloedproef
bij een bloedproef (die wordt uitgevoerd als een speekselanalyse niet mogelijk is);
bij een bloedproef in het geval noch een speekseltest noch een speekselanalyse kon worden uitgevoerd. In dat geval dienen er wel duidelijke tekenen van recent druggebruik te zijn aan de hand van een positieve gestandaardiseerde checklist. Indien achteraf uit de resultaten van de speekselanalyse of bloedproef zou blijken dat er geen aanwezigheid is van drugs kan de in consignatie gegeven som aan de betrokkene worden teruggegeven.
Voor de vermelde overtredingen kan dus vanaf 2025 rechtstreeks een som in consignatie worden geheven, zonder dat er voorafgaandelijk een onmiddellijke inning wordt gevraagd (de zogenaamde `rechtstreekse consignatie'). Bovendien mogen deze feiten aanleiding hebben gegeven tot schade aan derden, dat staat de rechtstreekse consignatie niet in de weg.
In werking: 1 januari 2025.

Bron:  22 september 2024. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van de overtredingen inzake het wegverkeer,BS 4 oktober 2024, bl. 116209.

Extra informatie:
Wegverkeerswet, o.a. art. 63.
- Geraakte artikels
KB inning verkeersboete, art. 2 en 17.