Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Rijbewijs C niet meer nodig om met havenvoertuig rond te rijden in havengebied

Nieuws - 04/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Rondrijden met een havenvoertuig in een havengebied kan voortaan gewoon met een rijbewijs B. Hoewel de voertuigen volgens de Belgische wetgeving tot categorieën C1 en C behoren, is een rijbewijs C geen vereiste meer. Volgens de federale regering biedt dit type rijbewijs geen meerwaarde: de opleiding voor een C-rijbewijs is gericht op klassieke vrachtwagens die anders zijn uitgerust dan havenvoertuigen en andere risico’s met zich meebrengen.
De wijziging betekent vooral goed nieuws voor de vele jongeren die in de havens aan de slag zijn. Want op basis van het RijbewijsKB van 23 maart 1998 waren alleen zij verplicht om een rijbewijs C te bezitten om havenvoertuigen te besturen in een havengebied. De regels voorzien namelijk in een uitzondering voor ‘bestuurders van voertuigen voor traag vervoer die vóór 1 oktober 1982’ geboren zijn. Voor 36-plussers volstaat een rijbewijs B dus al langer dan vandaag om havenvoertuigen met een maximumsnelheid van hoogstens 40 km/uur te besturen. Ze moeten conform de arbeidsregelgeving wel een bijkomende opleiding volgen om de machines correct te leren besturen.
Bijkomende technische opleiding
Een werkwijze die de federale regering vandaag dus opentrekt naar alle bestuurders van havenvoertuigen in een havengebied: voortaan volstaat een rijbewijs B én een bijkomende technische opleiding bij de werkgever.
Let wel: de uitzondering voor chauffeurs geboren vóór 1 oktober 1982 blijft bestaan. De bepaling is algemeen opgesteld en heeft betrekking op ‘alle voertuigen voor traag vervoer’. Dus niet alleen havenvoertuigen, maar bijvoorbeeld ook bepaalde land- en bosbouwtrekkers.
In werking: 14 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Bron:  Koninklijk besluit van 17 maart 2019 betreffende het rijbewijs voor havenvoertuigen, BS 4 april 2019.

Extra informatie: Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, BS 30 april 1998 (art. 20).