Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Nieuwe, eenvoudigere boetebrieven voor verkeersovertredingen

Nieuws - 28/12/2021
-
Auteur 
Tom Depla


Sinds 20 december 2021 zien de boetebrieven die Belgische verkeersovertreders ontvangen, er anders uit. De nieuwe modellen zijn duidelijker, moderner en vooral beter aangepast aan noden van de overtreder. Dankzij de recente verbeteringen kan elke verkeersovertreder sneller en gemakkelijker de boetebrief lezen en de nodige acties ondernemen.

Via https://justonweb.be/fines kunnen burgers en ondernemingen bovendien onmiddellijk hun boete betalen, betwisten of de verantwoordelijke bestuurder identificeren. Bovendien krijgt elke overtreder via dit platform toegang tot alle digitale functionaliteiten voor het beheer van hun boetes.

Europese verkeersovertreders ontvangen de nieuwe boetebrieven al sinds november 2019. Daarna werden de correctionele boetes in deze nieuwe modellen gegoten. Nu volgen dus ook de verkeersboetes voor Belgische overtreders.
Belangrijkste nieuwigheden
De nieuwe modellen hebben een nieuwe structuur en maken gebruik van iconen en opsommingstekens, wat bijdraagt aan het leesgemak. Bovendien leggen de nieuwe boetebrieven alles uit in klare taal met een minimum aan juridisch vakjargon zodat ze gemakkelijk te begrijpen zijn voor iedereen. Zo zijn de details van de vastgestelde overtreding, het te betalen bedrag en de betalings- of identificatiemethodes terug te vinden op de eerste pagina.

Tot nu toe maakten de boetebrieven geen onderscheid tussen de plichten van een burger en die van een onderneming. Terwijl een burger de boete moet betalen of betwisten, is een onderneming volgens artikel 67ter van de wegverkeerswet verplicht om de bestuurder van het voertuig op het moment van de overtreding te identificeren. Daarom ontvangen burgers en ondernemingen nu een boetebrief met een verschillende boodschap op de eerste pagina.
Meer info over het type boete
Bovendien staat er op elke boetebrief een cijfer bovenaan op de eerste pagina. Dat nummer verwijst naar de website https://justonweb.be/fines/online-help. In het deel ‘Ontdek meer over uw boete’ staat bijkomende informatie over elk type boete. Hierin vindt men onder andere terug waarom men deze boete ontvangt en welke verschillende acties men kan ondernemen.

Bron: persbericht FOD Justitie van 21 december 2021