Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)



In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

België zet volgende stap voor invoering Europees EES voor derdelanders

Nieuws - 30/09/2024
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Europa wil meer controle op derdelanders die de EU binnenkomen voor een kort verblijf (max. 90 dagen in Schengengebied). Daarom zullen de lidstaten binnenkort overschakelen naar het ‘Entry Exit System (EES)’, een geautomatiseerd IT-systeem voor de registratie van derdelanders (zowel houders van een visum voor kort verblijf als van visum vrijgestelde reizigers). In 2023 werd onze Vreemdelingenwet klaargestoomd voor het EES. Nu volgen nog een aantal noodzakelijke uitvoeringsbepalingen.
Maar let op! België zet dan wel een volgende stap voor de invoering van het EES, het systeem treedt nog niet meteen in werking. De exacte datum moet nog op EU-niveau worden vastgelegd.
EES
Het ‘Entry Exit Systeem’ is een elektronisch registratie- en controlesysteem bij de grenzen van Schengenlanden. Het registreert elke derdelander (zowel de houders van een visum voor kort verblijf als van visum vrijgestelde reizigers) die voor een korte periode (max. 90 dagen) in de Europese Unie wil verblijven.
Identiteitsgegevens én biometrische gegevens, vingerafdrukken en een gezichtsscan worden digitaal opgenomen in het EES, net als een datum van vertrek. Vreemdelingen die de registratie weigeren, krijgen geen toegang tot de EU.
De geregistreerde informatie komt terecht in een nieuwe Europese databank die toegankelijk is voor alle lidstaten. Met het systeem kunnen de bevoegde autoriteiten van alle lidstaten weten of de verblijfsduur van een vreemdeling is overschreden en of deze al dan niet vertrokken is naar zijn land van herkomst.
Het EES zorgt dus voor een grondigere controle op het verblijf en het vertrek van derdelanders in de EU. Het systeem komt in de plaats van de verplichting van de lidstaten om paspoorten van onderdanen van derde landen af te stempelen.
Implementatie België
België heeft in 2023 de eerste wetgevende stappen gezet voor de implementatie van het EES. De wet van 19 maart 2023 regelt meer concreet de gevolgen van het nieuwe systeem voor de Belgische overheidsdiensten.
De Vreemdelingenwet bepaalt bijvoorbeeld welke autoriteiten toegang hebben tot het EES. Denk bijvoorbeeld aan de Dienst Vreemdelingenzaken en de politiediensten. Zij kunnen via het systeem en de databank controleren of de verblijfsduur van een migrant overschreden is. Maar het EES zal ook automatisch meldingen sturen wanneer iemand niet binnen de voorziene termijn naar het thuisland is teruggekeerd, zodat deze personen kunnen worden opgespoord.
Maar er zijn ook procedurele aanpassingen. Zo wordt de persoonlijke meldingsplicht bij de gemeente aangevuld met een elektronische melding via de website van de Dienst Vreemdelingenzaken. Iedere derdelander die naar België komt voor een verblijf van maximum 90 dagen die niet logeert in een logementshuis onderworpen aan reizigerscontrole, is verplicht om zijn verblijfsadres binnen de 3 werkdagen na binnenkomst elektronisch aan de DVZ te bezorgen OF persoonlijk aan het gemeentebestuur van zijn verblijfplaats te bezorgen.
Uitvoering
De federale regering zorgt nu voor de nodige uitvoeringsbepalingen. Ze wijzigt hiervoor het Uitvoeringsbesluit bij de Vreemdelingenwet.
Dit besluit krijgt een nieuwe afdeling in over gegevensbescherming in het kader van het EES. Deze afdeling concretiseert ook de toegang tot het EES voor specifieke doeleinden, onder meer voor de Dienst Vreemdelingenzaken, Staatsveiligheid, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, en de Douane en Accijnzen. Ook gemeentebesturen hebben toegang voor bepaalde doeleinden. Daarnaast bepaalde regering de verantwoordelijkheid voor de gegevensverwerking.
Verder specificeert de regering de procedure voor vreemdelingen om hun verblijfsadres elektronisch te melden bij de DVZ (incl. de vereiste gegevens). Een nieuw document (bijlage 3quinquies), wordt afgegeven bij het aanmaken van de EES-notitie.
Tot slot zijn er nog enkele verduidelijkingen m.b.t. de verplichting voor derdelanders om biometrische gegevens af te staan en het opslaan van die gegevens in het EES.
In werking: het KB van 17 juli 2024 treedt in werking op dezelfde datum als de wet van 19 maart 2023. Deze wet treedt in werking op de door de Europese Commissie vastgestelde datum m.b.t. de inwerkingtreding van het EES-systeem.

Bron:  17 juli 2024. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 oktober 1981 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, wat betreft het inreis-uitreissysteem,BS 18 september 2024, bl. 108443.