Vanaf 1 september 2024 zal Vlabel een eigen beslag- en verkoopprocedure voor voertuigen kunnen toepassen door een bericht van inbeslagneming. Die mogelijkheid werd eerder dit jaar decretaal voorzien in de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Nu volgen de nodige uitvoeringsbepalingen in het Besluit Vlaamse Codex Fiscaliteit. De regering zorgt er meer concreet voor dat het bericht van inbeslagneming kan worden opgenomen in het Centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht, collectieve schuldenregeling en protest.
Beslag en verkoop van voertuigen
De leidend ambtenaar, het afdelingshoofd en de directeurs van de afdeling Controle, de coördinatoren Controle en de controleurs van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) kunnen in het geval van niet-betaling van de verkeersbelasting, de belasting op de inverkeerstelling, het eurovignet en de administratieve geldboete kilometerheffing die wordt vastgesteld op de openbare weg, het voertuig dat aan een van die belastingen onderhevig is, aanhalen of laten overgaan tot beslag en verkoop van het voertuig door een gerechtsdeurwaarder.
Die procedure heeft echter een lange doorlooptijd en genereert hoge kosten (denk aan stallingskosten, takelkosten en gerechtsdeurwaarderkosten). Dit resulteert er vaak in dat de verkoopopbrengst de hoofdsom aan openstaande belastingen nauwelijks vermindert. De belastingplichtige blijft daardoor ook vaak met ongeveer een gelijkblijvende fiscale schuld achter.
In april 2024 kwam de decreetgever met een alternatief dat soelaas moet bieden. Niet alleen voor de belastingplichtige, ook voor de overheid. In de
Vlaamse Codex Fiscaliteit werd de mogelijkheid voorzien dat Vlabel een eigen beslag- en verkoopprocedure hanteert voor voertuigen. Bedoeling is dat daarmee minder kosten worden gemaakt (ook minder bijkomende invorderings- en vervolgingskosten), dat de fiscale schuld sneller en efficiënter kan worden afgelost en dat de werklast die aan die procedures verbonden is, wordt verminderd.
Vlaamse beslag- en verkoopprocedure
Om de kosten die gepaard gaan met een gedwongen beslag- en verkoopprocedure van een voertuig en de duurtijd ervan te minimaliseren zal Vlabel voor de schuldvorderingen m.b.t de verkeersbelasting, de belasting op de inverkeerstelling, het eurovignet en de administratieve geldboete kilometerheffing een eigen beslag- en verkoopprocedure voor voertuigen invoeren. De verkoopopbrengst van het voertuig kan aangewend worden om andere openstaande fiscale schulden ten aanzien van Vlabel aan te zuiveren.
De basisregels zijn vervat in
artikel 3.13.2.0.4 §3, eerste lid van de VCF. Dat bevat de concrete mogelijkheid voor Vlabel om bij niet-betaling van de openstaande schulden binnen een week na de vaststelling van de overtreding, het voertuig in beslag te nemen en te laten verkopen door middel van een bericht van inbeslagneming.
De Vlaamse regering zorgt nu voor de nodige uitvoeringsbepalingen. Het
Besluit Vlaamse Codex Fiscaliteit wordt als volgt aangevuld: ‘het bericht van inbeslagneming, vermeld in artikel 3.13.2.0.4 § 3, eerste lid van de VCF, geeft aanleiding tot de opmaak en de verzending door de bevoegde entiteit van de Vlaamse administratie van een bericht van beslag als vermeld in
artikel 1390 van het Gerechtelijk Wetboek’.
Die bepaling zorgt ervoor dat het bericht van inbeslagneming opgesteld door Vlabel kan worden opgenomen in het Centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht, collectieve schuldenregeling en protest.
In werking: 1 september 2024. De nieuwe beslag- en verkoopprocedure is van toepassing op de gevallen waarvoor vanaf 1 september 2024 de beslagprocedure wordt opgestart. Voor de gevallen waarin de beslagprocedure voor het voertuig al vóór 1 september 2024 werd opgestart, is de oude procedure van toepassing.