Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Bescherming gokkers: moderner EPIS-systeem en wettelijke verankering ‘zwarte lijst’ illegale goksites

Nieuws - 27/05/2024
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De federale wetgever komt met een aantal nieuwe maatregelen om de meest kwetsbare gokkers nog beter te beschermen. Zo wordt het ‘Excluded Persons Information System of EPIS-systeem op diverse punten gemoderniseerd en wordt de zwarte lijst met illegale goksites verankerd in de Kansspelwet.
EPIS
Het ‘Excluded Persons Information System’ of EPIS is een elektronisch systeem dat een overzicht geeft van alle uitgesloten spelers. Dat zijn spelers die bij wet zijn uitgesloten, die daar vrijwillig om hebben verzocht of wanneer een derde betrokken partij daarom heeft verzocht.
Gokoperatoren zijn verplicht om EPIS te controleren telkens wanneer een gokker het casino, de speelautomatenhal of het wedkantoor wil betreden en telkens wanneer hij wil deelnemen aan online kansspelen. Aan gokkers die in EPIS zijn opgenomen, wordt de toegang tot de kansspelinrichting of de deelname aan kansspelen ontzegd.
EPIS vormt al sinds 2004 een doeltreffend systeem om de meest kwetsbare gokkers te beschermen. De federale wetgever wil het dan ook behouden. Maar het systeem is na 20 jaar erg verouderd. Het is onvoldoende gebruiksvriendelijk en niet aangepast aan de huidige GDPR-regelgeving. Het systeem en de werking ervan wordt daarom gemoderniseerd, de wettelijke verankering van de gegevensverwerking van EPIS wordt verruimd.
We zetten enkele nieuwigheden op een rijtje:
de wetgever introduceert de verplichting voor gokoperatoren om gokkers vooraf te identificeren en te authenticeren door gebruik te maken van de authenticatiemodule van de elektronische identiteitskaart of verblijfstitel. Deze wijziging maakt het toegangsregister met foto overbodig;
in lijn met de GDPR-vereisten bepaalt de Kansspelwet voortaan de verschillende gegevensbanken en registers, hun gegevensverantwoordelijke, de lijst van de gegevens die zullen worden verwerkt, de doeleinden van die verwerking en de opslagperiode van de gegevens.
de toepassing van EPIS wordt uitgebreid naar de dagbladhandels. Dagbladhandels kunnen ook weddenschappen aanbieden maar zijn momenteel niet onderworpen aan de EPIS-controle. Om de administratieve werklast voor de dagbladhandels zo veel mogelijk te beperken, wordt voor de toepassing van EPIS in de dagbladhandels in een geautomatiseerd systeem voorzien. In de dagbladhandels zal de EPIS-controle worden uitgevoerd aan de goktoestellen.
Zwarte lijst verankerd
De zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Kansspelcommissie met daarop de illegale goksites bestaat al langer, maar was tot nog toe niet wettelijk verankerd. Dat verandert. De Kansspelwet biedt nu een afdoend rechtskader voor het bestaan en het gebruik van de zwarte lijst. De illegale goksites die op de ‘zwarte lijst’ terechtkomen, worden geblokkeerd voor de Belgische gokkers.
Met het oog op een betere bescherming van de probleemgokkers wordt voorts in de wet een verbod ingevoerd op het gebruik van andermans persoonsgegevens om toegang te krijgen tot kansspelen. Het gaat hier over een courante praktijk bij probleemgokkers die aldus hun uitsluiting trachten te omzeilen.
Andere maatregelen
Ook met andere maatregelen wil de federale wetgever gokkers beter beschermen. Voortaan is het gebruik van andermans persoonsgegevens om toegang te krijgen tot kansspelen verboden en is het niet identificeren van gokkers strafbaar voor de gokoperatoren.
Tot slot zijn er aanpassingen aan de strafbepalingen.
In werking: 1 juni 2024 (mits uitzonderingen én overgangsbepalingen). Heel wat bepalingen treden pas in werking op 1 september 2024 of binnen een jaar.

Bron:  7 MEI 2024. - Wet tot wijziging van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers en houdende diverse bepalingen inzake de kansspelen,BS 22 mei 2024, bl. 64339.

Extra informatie: Kansspelwet.