Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Verkeersvademecum 2022 (NIEUW)In editie 2022 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2021. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2022 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2022 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafprocesrecht 2021 (NIEUW)Het Zakboekje Strafprocesrecht is een onmisbaar werkinstrument dat het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht correct en efficiënt te gebruiken in de praktijk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Verkeersbord F113 aan einde fietsstraat verdwijnt vanaf 1 augustus

Nieuws - 19/07/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Vanaf 1 augustus 2021 wordt het einde van een fietsstraat niet langer aangeduid met verkeersbord F113. De federale regering schrapt het bord uit de Wegcode. Reden hiervoor: de enorme toename aan fietsstraten en -zones in ons land én de daar bijhorende hoeveelheid verkeersborden. Een fietsstraat eindigt voortaan aan het volgende kruispunt.
Alleen nog verkeersbord F111
De federale regering wil dat aantal verkeersborden drastisch verminderen. Ze voorziet daarom alleen nog verkeersbord F111 om fietsstraten aan te duiden. Verkeerbord F113, dat tot nog toe het einde van een fietsstraat aangaf, wordt opgeheven.
Maar dat kan alleen als de geldigheid van verkeersbord F111 wordt aangepast. De regering zorgt daarom voor deze aanpassing in artikel 71.2 van de Wegcode: vanaf augustus is de geldigheid van verkeersbord F111 beperkt tot het volgende kruispunt. Dat wordt ook zo weergegeven in de legende van het bord F111: het is niet langer nodig om te spreken van ‘het begin van een fietsstraat’ aangezien er geen eindbord meer is. Het bord F111 betekent nu gewoon ‘fietsstraat’. De vermelding van het woord op het verkeersbord zelf is trouwens facultatief.
Zonale fietsstraat
Let wel! Het einde van een ‘zonale fietsstraat’ moet worden aangegeven met een eindezonebord waarop het F111-bord in een grijze kleur is afgebeeld met een zwarte diagonaal van de rechter bovenkant naar de linker onderkant van het zonebord. De regering voegt in artikel 65.5.3 van de Wegcode een voorbeeld toe van een bord dat het begin van een zonale fietsstraat aanduidt en een bord dat het einde aanduidt.
Gecombineerde voetgangers-fietserslichten
De federale regering voert met hetzelfde besluit nog een andere wijziging door. Ze geeft wegbeheerders de mogelijkheid om ook bij tweekleurige verkeerslichten fiets- en voetgangerslichten te combineren. Net zoals dat al het geval is voor driekleurige verkeerslichten. Het gaat om een aanpassing van artikel 63.2 van de Wegcode.
In werking: 1 augustus 2021

Bron:  8 JUNI 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg,BS 15 juli 2021, bl. 70676.