Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2020 (nieuw)Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020 (nieuw)In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020 (nieuw)Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Uitrol politie-app FOCUS@GPI van start

Nieuws - 13/03/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Deze maand gaat de uitrol van Focus@GPI van start, een app waarmee politiemensen via een smartphone snel en eenvoudig toegang kunnen krijgen tot het Strafregister, het Rijksregister en de Databank met nummerplaten raadplegen, een proces-verbaal kunnen opstellen en andere nuttige informatie kunnen bekijken. Doordat persoonsgegevens rechtstreeks via de app kunnen worden opgevraagd, zullen de medewerkers van de dispatching voor een stuk worden ontlast. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op een parlementaire vraag.

In eerste instantie wordt de app ter beschikking gesteld van de vier Vlaamse politiezones Druivenstreek, Voorkempen, Westkust en Antwerpen, de federale wegpolitie Antwerpen, de twee Brusselse zones Polbruno en Marlow, en de drie Waalse zones Namur, Mons-Quévy en Weser-Göhl. In de loop van 2019 en 2020 wordt het systeem verder uitgerold naar de andere politiezones en eenheden van de federale wegpolitie.

Met de app krijgen de politiemensen dan wel via hun telefoon toegang tot de databanken, de regels om toegang te krijgen blijven onverminderd van toepassing. “Databanken kunnen pas worden geconsulteerd indien dit past binnen de functie of de operationele rol die de betrokken politieman of -vrouw vervult”, aldus De Crem. “Gebruiksrechten voor de mobiele toepassingen worden ook gepersonaliseerd toegekend en alle uitgevoerde opzoekingen worden gelogd. De eenheden kiezen zelf in welke politiebasisfunctionaliteiten Focus@GPI wordt gebruikt.”

De originele Focus-app werd ontwikkeld door de politiezone Antwerpen in samenwerking met Digipolis, de ICT-partner van de stad. Sinds begin 2018 wordt de mobiele toepassing er door de personeelsleden gebruikt. Voor de ontwikkeling van een nationale app die beschikbaar is in het Nederlands en het Frans, werd via een protocol afgesproken dat de zone Antwerpen instaat voor de ontwikkeling, en de Directie Informatie en ICT van de federale politie instaat voor de hosting en het infrastructuuraanbod.

Bron: vraag van Katja Gabriëls aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken over "de uitrol van de politieapp Focus@GPI" (nr. 28.966), behandeld in de Kamercommissie voor de Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt, 27 februari 2019.