Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Hoofdinspecteurs van politie met leiding over permanente interventiediensten krijgen hoedanigheid ‘officier van bestuurlijke politie’

Nieuws - 18/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


De hoofdinspecteurs van politie die, in hun hoedanigheid van officier van gerechtelijke politie, hulpofficier van de procureur des Konings (OGP/HPK), de leiding hebben over een permanente interventiedienst, kunnen voortaan de hoedanigheid van ‘Officier van Bestuurlijke Politie’ (OBP) krijgen. Een titel die nodig is om belangrijke beslissingen te kunnen nemen – denk aan de inzet van bewakingscamera’s, het uitvoeren van veiligheidsfouilles en het laten handhaven van een bestuurlijke aanhouding. Al zijn er uiteraard wel voorwaarden verbonden aan de procedure.
Tekort opvangen
Dat de betrokken hoofdinspecteurs nu ook de hoedanigheid OBP kunnen krijgen, moet het huidige tekort opvangen waarmee de politiediensten kampen. Heel wat zones hebben te weinig (hoofd)commissarissen die de OBP-hoedanigheid hebben en dat zorgt voor problemen. Een van de wettelijke bevoegdheden van de officier van bestuurlijke politie veronderstelt immers een permanente beschikbaarheid. En hoewel heel wat zones al beurt- en permanentierollen voorzien, krijgen ze de plaatsen niet langer vol. Er wordt dan ook teruggegrepen naar de uitzonderingsprocedure voorzien in artikel 4 van de Wet op het Politieambt. Dat artikel geeft een exhaustieve opsomming van de personen die bekleed zijn met de hoedanigheid van OBP (provinciegouverneurs, arrondissementscommissarissen, burgemeesters en officieren van de federale en van de lokale politie). De wetgever laat echter toe dat de hoedanigheid ook wordt toegekend, via KB - na overleg in de ministerraad -, aan de hoofdinspecteurs die de leiding hebben over de permanente interventiediensten. Hoewel men in het verleden nog nooit naar deze optie heeft moeten teruggrijpen, is de impact van de huidige tekorten te groot en heeft men beslist om toch uitvoering te geven aan de bepaling. Op die manier hoopt men opnieuw voldoende mensen ter beschikking te hebben om alle opdrachten waarvoor de tussenkomst van een OBP noodzakelijk is, te volbrengen.
Voorwaarden
Uiteraard is de toekenning van de hoedanigheid OBP aan de hoofdinspecteurs van politie met de leiding over de permanente interventiediensten gebonden aan voorwaarden:
de hoedanigheid wordt uitsluitend toegekend tijdens de werkelijke uitoefening van de leiding van de permanente interventiedienst door de betrokken hoofdinspecteur;
de betrokkene vooraf geslaagd zijn in een ad hoc voortgezette opleiding van 14 uur waarin onder meer de verantwoordelijkheden van publieke en private actoren aan bod komen en dieper wordt ingegaan op de politieopdrachten- bevoegdheden en -maatregelen;
de toekenning van de hoedanigheid is niet permanent. De aanpassing van de legitimatiekaart is niet aan de orde. Er zullen attesten worden uitgereikt die de hoedanigheid bewijzen naar de burger toe.
Nog even dit. Het besluit verduidelijkt over welke permanente interventiediensten het gaat. Voor de federale politie zijn dat de federale interventiereserve en de interventiediensten van de wegpolitie, van de luchtvaartpolitie, van de spoorwegpolitie, van de scheepvaartpolitie, van het veiligheidsdetachement bij de SHAPE, van het veiligheidsdetachement bij de Koninklijke paleizen en van de directie beveiliging. Wat de lokale politie betreft gaat het over de lokale permanente interventiediensten.
In werking: 26 januari 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron: Koninklijk besluit van 7 december 2018 tot uitvoering van artikel 4, tweede lid, van de wet op het politieambt en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van artikel 8 van de wet van 21 april 2016 houdende diverse bepalingen Binnenlandse Zaken Geïntegreerde politie, BS 16 januari 2019.