Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Aanpassing Wegverkeerswet nodig voor meer duidelijkheid over herziening rijverbod wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid?

Nieuws - 18/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie een rijverbod kreeg wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, kan op basis van artikel 44 van de Wegverkeerswet na zes maanden een herziening vragen. Hoe de zaak uiteindelijk voor de rechter komt, wordt niet nader toegelicht in de wet. De procedure blijkt daardoor van parket tot parket te verschillen. Justitieminister Koen Geens schept daarom wat meer duidelijkheid, maar laat ook onderzoeken of een rondzendbrief of zelfs een wetsaanpassing nodig is.

Om een herziening aan te vragen, moet de betrokkene via het openbaar ministerie een verzoekschrift richten voor het gerecht dat het verval heeft uitgesproken. In principe is het dan aan het openbaar ministerie om het verzoekschrift mee te delen aan de griffie van het gerecht dat het verval heeft uitgesproken. De griffie zal op zijn beurt de verzoeker oproepen per gewone brief.

Bij gebrek aan een voorgeschreven procedure weigeren sommige griffies de betrokkene op te roepen. In dat geval stuurt het Openbaar Ministerie een dagvaarding of wordt er via de politie kennisgegeven van de zittingsdatum.
Minister Geens is van plan een rondzendbrief op te maken om de procedure toe te lichten en meer uniformiteit te creëren. Maar, zo stelt de minister, als onderzoek zou uitwijzen dat een brief niet volstaat om de procedure te stroomlijnen, dan zal de wet moeten worden aangepast.

Bron: Vraag van mevrouw Sandrine De Crom aan de minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen, over "artikel 44 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer" (nr. 28080), Kamercommissie Justitie, 9 januari 2019, nr. COM1013.

Zie ook: Wegverkeerswet, artikel 44.