Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Aanpassing Wegverkeerswet nodig voor meer duidelijkheid over herziening rijverbod wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid?

Nieuws - 18/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie een rijverbod kreeg wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid, kan op basis van artikel 44 van de Wegverkeerswet na zes maanden een herziening vragen. Hoe de zaak uiteindelijk voor de rechter komt, wordt niet nader toegelicht in de wet. De procedure blijkt daardoor van parket tot parket te verschillen. Justitieminister Koen Geens schept daarom wat meer duidelijkheid, maar laat ook onderzoeken of een rondzendbrief of zelfs een wetsaanpassing nodig is.

Om een herziening aan te vragen, moet de betrokkene via het openbaar ministerie een verzoekschrift richten voor het gerecht dat het verval heeft uitgesproken. In principe is het dan aan het openbaar ministerie om het verzoekschrift mee te delen aan de griffie van het gerecht dat het verval heeft uitgesproken. De griffie zal op zijn beurt de verzoeker oproepen per gewone brief.

Bij gebrek aan een voorgeschreven procedure weigeren sommige griffies de betrokkene op te roepen. In dat geval stuurt het Openbaar Ministerie een dagvaarding of wordt er via de politie kennisgegeven van de zittingsdatum.
Minister Geens is van plan een rondzendbrief op te maken om de procedure toe te lichten en meer uniformiteit te creëren. Maar, zo stelt de minister, als onderzoek zou uitwijzen dat een brief niet volstaat om de procedure te stroomlijnen, dan zal de wet moeten worden aangepast.

Bron: Vraag van mevrouw Sandrine De Crom aan de minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen, over "artikel 44 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer" (nr. 28080), Kamercommissie Justitie, 9 januari 2019, nr. COM1013.

Zie ook: Wegverkeerswet, artikel 44.