Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Infiltratie op het internet: eerste politiemensen starten binnenkort met nieuwe opleiding

Nieuws - 17/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Binnenkort starten de eerste politiemensen met de IVI-opleiding (Interaction Virtuelle – Virtuele Interactie), een gloednieuwe cursus over infiltratie op het internet. De cursus is verplicht voor alle politieambtenaren die geen deel uitmaken van de speciale eenheden van de federale politie en die op het internet (al dan niet onder een fictieve identiteit) contact onderhouden met één of meerdere personen waarvan er ernstige aanwijzingen zijn dat ze strafbare feiten (waarop minstens een correctionele hoofdgevangenisstraf van één jaar staat) plegen of zouden kunnen plegen.

Een rechtstreeks gevolg van het ‘KB Infiltratie op het Internet’ dat op 19 november 2018 van kracht werd. Dit besluit bevat specifieke regels voor politieambtenaren die infiltreren op het internet. De voorwaarden zijn veel soepeler dan bij de klassieke infiltratie. Men hoeft bijvoorbeeld geen lid te zijn van een speciale politie-eenheid, ook personeel van de gerechtelijke onderzoeksdiensten van de federale politie binnen de Algemene Directie Gerechtelijke Politie en leden van de lokale recherchediensten van de lokale politie komen in aanmerking voor de taak. Als ze tenminste over een recherchebrevet beschikken én de IVI-opleiding (Interaction Virtuelle – Virtuele Interactie) hebben gevolgd. De IVI-opleiding is nieuw en vormt een onderdeel van de hervormde opleiding ‘Internetrecherche’ die binnenkort ter erkenning zal worden voorgelegd aan de Nationale Politieacademie. 

De betrokken agenten moeten eerst 2 voorafgaande modules volgen, pas dan kunnen ze de opleiding aanvatten. Maar Justitieminister Koen Geens heeft in de Kamer laten weten dat de eerste opleidingen m.b.t. infiltratie op het internet in de loop van de zes komende maanden van start zullen gaan.

Bron: vraag van de heer Emir Kir aan de minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen, over "de infiltratie van de politie op het internet" (nr. 27613), Kamercommissie voor de Justitie, 9 januari 2019, nr. COM1013.

Zie ook:
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2018 tot uitvoering van artikel 46sexies, § 1, tweede lid van het Wetboek van strafvordering, BS 19 november 2018.
- Wet van 25 december 2016 houdende diverse wijzigingen van het Wetboek van strafvordering en het Strafwetboek, met het oog op de verbetering van de bijzondere opsporingsmethoden en bepaalde onderzoeksmethoden met betrekking tot internet en elektronische en telecommunicaties en tot oprichting van een gegevensbank stemafdrukken, BS 17 januari 2017.