Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Rechter kan herstelexamens na rijverbod beperken tot voertuig waarmee overtreding werd begaan

Nieuws - 01/08/2018
-
Auteur 
Laure Lemmens


Rechters kunnen de herstelexamens na een verval van het recht tot sturen voortaan beperken tot de categorie van voertuigen waarmee de overtreding werd begaan. Een versoepeling die vooral professionele bestuurders meer ademruimte moet geven. Want op basis van de huidige regelgeving zijn mensen met bijvoorbeeld een rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) verplicht om ook voor deze categorieën herstelexamens af te leggen, zelfs als hen het recht tot sturen is ontzegd omwille van een misdrijf begaan met hun privéwagen waarvoor slechts een rijbewijs B nodig is.
Herstelexamens
Sinds 1 januari 2015 zijn rechters vaker verplicht om herstelexamens (theoretisch en/of praktisch rijexamen) en onderzoeken (geneeskundig en/of psychologisch onderzoek) op te leggen na een veroordeling tot een verval van het recht tot sturen. Denk aan de strengere aanpak van recidivisten.
Artikel 45 van de Wegverkeerswet stelt daarbij dat wanneer er herstelexamens van toepassing zijn, de rechter het rijverbod niet mag beperken tot bepaalde categorieën van voertuigen. Het verval van het recht tot sturen geldt in die situaties dus voor alle categorieën van motorvoertuigen.
Hoogst behaalde rijbewijs
Wanneer de rechter een verval van het recht tot sturen heeft opgelegd voor àlle categorieën motorvoertuigen, dan is de bestuurder verplicht om de herstelexamens af te leggen ‘voor de hoogste categorie rijbewijs die hij heeft gehaald’. Houders van een rijbewijs voor categorieën C1, C1+E, C, C+E, D1, D+E, D of D+E moeten hun praktisch herstelexamens dus afleggen met een voertuig van categorie C of D. Ook wanneer ze een rijverbod kregen voor een overtreding begaan met hun privéwagen waarvoor rijbewijs B volstaat.
Op basis daarvan worden mensen met een rijbewijs C of D dus strenger gestraft dan mensen met een rijbewijs B. Een situatie waaraan de wetgever nu tegemoet wil komen. Of toch deels. Want de rechter krijgt de mogelijkheid om de herstelexamens te beperken tot de categorie voertuigen waarmee de overtreding werd begaan. Hij is dus niet verplicht om dit te doen. De Wegverkeerswet wordt in die zin aangepast.
RijbewijsKB
In het verlengde van daarvan wordt ook het RijbewijsKB van 23 maart 1998 gewijzigd. Het besluit stelt nu uitdrukkelijk dat ‘wanneer het praktisch examen werd afgelegd met een voertuig van dezelfde categorie als datgene waarmee de overtreding die heeft geleid tot het verval van het recht tot sturen werd begaan, het rijbewijs waarvan de bestuurder houder is, wordt teruggegeven door de griffier’.
In werking: 9 augustus 2018 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron:  Wet van 27 juni 2018 tot wijziging van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer wat betreft herstelexamens en -onderzoeken na een veroordeling tot een verval van het recht tot sturen, BS 30 juli 2018.