Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nog voor zomer omzendbrief over gebruik drones door politie

Nieuws - 27/02/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werkt aan een specifiek kader voor het gebruik van drones door de politie. Met duidelijke regels voor de opleiding van de piloten, richtlijnen voor vluchten, verdeling van bevoegdheden, privacybescherming, de aanleg van een droneregister, enz. De omzendbrief moet nog voor de zomer klaar zijn.

De brief moet vooral duidelijkheid scheppen in de materie. Politiedrones vallen immers buiten het toepassingsgebied van het KB van 10 april 2016 met het wettelijk kader voor het privégebruik van drones. De tekst zal ook fungeren als draaiboek. Praktisch, zeker nu de politiediensten steeds vaker drones inschakelen.
Drones bij federale politie
De minister gaat daarbij dieper in op het huidige dronegebruik door de federale politie. Die beschikt nu over 2 drones, waarvan één is uitgerust met een dagcamera. Binnenkort wordt nog een derde drone (met infraroodcamera) geleverd. Daarnaast beschikken de speciale eenheden van de federale politie ook nog over een drone. Die wordt ingezet tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Aan sommige eenheden van de wegpolitie (bijvoorbeeld in Antwerpen) wordt door het BIVV een drone ter beschikking gesteld om ongevallen op de autoweg te observeren met behulp van fotogrammetrie.  Alle drones zijn multicopters waarvan de prijs varieert van 30.000 tot 70.000 euro.

Jambon heeft nog geen info over de kost van de inzet van drones. Het is te vroeg om hiervoor een raming op te maken. Maar de minister benadrukt dat drones op termijn wel aanzienlijke besparingen kunnen opleveren. Voor bepaalde missies kunnen ze immers de klassieke luchtbijstand vervangen.

De impact op het dagelijkse leven van de bevolking is daarbij niet groter dan wanneer er andere politiemiddelen worden ingezet, aldus Jambon. ‘De toestellen zijn sterk beveiligd en stabiel, ook als er een of meer motoren uitvallen’.
Aanpassing camerawet
De Camerawet is momenteel alleen van toepassing wanneer de camera van de drone gebruikt wordt voor bewakings- en controleopdrachten. Hetzelfde geldt wanneer de camera wordt gebruikt voor terrorismebestrijding.

Maar de minister erkent dat de huidige regelgeving voor verwarring kan zorgen. Hij wil dan ook de Camerawet volledig herzien. De huidige wet zal vervangen worden door 2 wetten: de gewone camerawet en een toevoeging waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen mobiele camera’s, vaste camera’s en drones.
Commercieel dronegebruik
Jambon benadrukt trouwens dat ook het KB voor commercieel dronegebruik op komst is. De inhoud wordt afgestemd op de bepalingen van de omzendbrief.

Bron: vraag van Emir Kir aan minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Jambon, over ‘het gebruik van drones bij de afhandeling van ongevallen’, behandeld in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken op 22 februari 2017