Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Politiezones MidLim en Noordoost-Limburg smelten samen tot PZ CARMA

Nieuws - 02/01/2017
-
Auteur 
Tom Depla


Met de ondertekening van een intentieverklaring gaven de politiecolleges van PZ MidLim (Genk, Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, As en Zutendaal) en PZ Noordoost-Limburg (Bree, Meeuwen-Gruitrode, Bocholt en Kinrooi) in september 2016 het startschot voor een fusietraject. Enkele maanden later zitten de voorbereidingen op kruissnelheid en werd de nieuwe naam voor de fusiezone bekendgemaakt: PZ CARMA. Na de samensmelting zal de zone tot de vijf grootste politiezones van Vlaanderen behoren.

De naam CARMA werd gekozen uit 155 voorstellen die de personeelsleden van de zones MidLim en Noordoost-Limburg indienden. 'CARMA' verwijst naar Carboon, Maas en karma. Het Carboon is een geologische periode miljoenen jaren geleden waarin een supercontinent gevormd werd. Daarmee kwam een einde aan het naar elkaar toe bewegen van de continenten. De naam voor het Carboon is afgeleid van 'carbon', wat steenkool betekent. In veel gemeentes in de fusiezone werd ooit gezocht naar het zwarte goud, van Genk over Houthalen-Helchteren tot aan de Maas. Steenkool bestaat uit samengeperste lagen van planten en bomen.
Symbolische en geografische verwijzingen
"De samentrekking van Carboon en Maas tot Carma, verwijst bovendien ook naar 'karma', wat 'handelen' of 'actie' betekent. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt”, zegt Wim Dries, burgemeester van Genk. “De bijzondere en treffende combinatie van symbolische en geografische verwijzingen viel in de smaak bij de korpschefs en burgemeesters. De naam is er al, nu de fusie nog."
Operationeel in voorjaar
Als de voorbereidingen een positief resultaat opleveren, kunnen de politieraden een principebeslissing tot de vrijwillige samensmelting van de politiezones nemen. De principebeslissing maakt het mogelijk om een verzoek te richten aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie om de politiezones samen te voegen. De politiezones hopen in de loop van het voorjaar reeds operationeel samen te werken, en tegen de zomer officieel als nieuwe zone aan de slag te kunnen gaan. “Er is hard en goed samengewerkt”, zegt Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi. “Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een goed kader voor de organisatie. Dit zal in januari 2017 voorgesteld worden. Vanaf dan kan het met de personeelsleden en de vakorganisaties besproken en onderhandeld worden."
Groot grondgebied
De nieuwe zone CARMA zal 396 personeelsleden tellen, die een groot grondgebied van 516 km² met 175.962 inwoners gaan beheren. Op de grootsteden Brussel, Antwerpen en Gent na wordt de nieuwe politiezone, samen met de zone Arro Ieper (632 km², ruim 128.000 inwoners), de grootste van Vlaanderen.