Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Geen verplicht rijverbod meer voor dronken fietsers en bestuurders van voortbewegingstoestellen

Nieuws - 26/09/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Rechters zijn vanaf 1 oktober 2017 niet meer verplicht om een rijverbod uit te spreken voor dronken bestuurders van (gemotoriseerde) rijwielen en voortbewegingstoestellen. In de meeste gevallen is die straf buiten proportie en schiet ze haar doel, namelijk het bevorderen van de verkeersveiligheid, voorbij. Soms hebben deze bestuurders immers (nog) geen rijbewijs. In die gevallen is het dan ook zinloos en niet verantwoord om een verplicht rijverbod op te leggen.

Maar het kan dus nog wel. Zo kan de rechter bijvoorbeeld een verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uitspreken wanneer iemand zich met een (gemotoriseerd) rijwiel of een voortbewegingstoestel (rolstoel, step, rolschaatsen, eenwieler, enz.) onder invloed van alcohol, drugs of geneesmiddelen op de openbare weg begeeft. En dat voor een duur van minstens 8 dagen en maximaal 5 jaar (of voor een langere periode en zelfs voorgoed bij recidive binnen de 3 jaar).

Het was oorspronkelijk de bedoeling om het rijverbod in die gevallen volledig te schrappen. Maar de wetgever is hierop teruggekomen: "Het is belangrijk dat de rechter de situatie zelf kan beoordelen." Niet alleen wat betreft het al dan niet opleggen van een rijverbod, ook in verband met ‘het herstel in het recht tot sturen’. Rechters beslissen zelf of het herstel in het recht tot sturen afhankelijk gemaakt moet worden van rijexamens, medische en psychologische proeven.

Artikel 38 van de Wegverkeerswet wordt aangevuld met een extra paragraaf: "De rechter is niet verplicht om het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uit te spreken en het herstel in het recht tot sturen afhankelijk te maken van examens of onderzoeken indien de overtreding werd begaan met een voertuig dat niet in aanmerking komt voor de vervallenverklaring."

In werking: 1 oktober 2017 (10 dagen na publicatie)

Bron: Wet van 18 juli 2017 tot wijziging van artikel 38 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, wat betreft het verval van het recht tot het besturen van niet gemotoriseerde voertuig, BS 21 september 2017.