Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nieuwe structuur federale politie vanaf 1 oktober

Nieuws - 04/09/2014
-
Auteur 
Laure Lemmens


Op 1 oktober 2014 krijgt de federale politie een nieuwe structuur. Het organigram wordt eenvoudiger en logischer met de bedoeling meer mensen te kunnen inzetten op het terrein. Het Commissariaat-generaal (CG) telt dan 5 departementen, er zijn nog 2 operationele algemene directies (DGA en DGJ), de huidige DGS wordt als ‘Algemene Directie van het middelenbeheer en de informatie’ met 4 departementen personeel, logistiek, informatie en financiën (PLIF) geïntegreerd in het CG. De hervorming maakt deel uit van het optimaliseringsplan voor de politie.
Via het KB van 23 augustus worden de krijtlijnen uit de Optimaliseringswet van 26 maart 2014 verder uitgewerkt. Het besluit is op 3 september in het Staatsblad verschenen.
Het Commissariaat-generaal
Het Commissariaat-generaal bestaat binnenkort uit:
de directie van de politionele strategie;
de directie van de internationale politiesamenwerking, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
de directie van de communicatie;
de coördinatie- en steundirecties; en
de interne directie voor preventie en bescherming op het werk, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat.
Momenteel telt het CG nog 27 gedeconcentreerde coördinatie en steundirecties (CSD) en 4 centrale directies: de internationale samenwerking (CGI), de operationele informatie (CGO), de speciale eenheden (CGSU) en de ondersteuning van de lokale politie (CGL). Verder zijn er nog een aantal interne diensten en beheersdiensten.
Binnen zijn nieuwe structuur wordt de rol van het CG versterkt. Met betrekking tot de politionele strategie zal het zich voornamelijk bezig houden met het voorbereiden van het nationaal veiligheidsplan, de opmaak en controle van de begroting, beheerscontrole (intern toezicht, klachtenbeheer, ethiek, …), de uitvoering van audits m.b.t. de werking van de federale politie, de ontwikkeling van normen en procedures m.b.t. de veiligheid van informatie en privacybescherming en het ontwikkelen van een managementstrategie van de federale politie (human resources, financiën, logistiek, politionele informatie en onderzoek en ontwikkeling).
Verder zal het ‘nieuwe’ CG zich concentreren op het beleid internationale politiesamenwerking, de communicatie van de federale politie, de gedeconcentreerde coördinatie en steun, de organisatie en het beheer van het nationaal invalspunt (voor de directie internationale politiesamenwerking en de algemene directies bestuurlijke en gerechtelijke politie), de preventie en bescherming op het werk en het formuleren van voorstellen over de bevoegdheden van de federale politie.
DGA en DGJ
Het aantal operationele algemene directies werd herleid tot 2. Vanaf 1 oktober zullen alleen nog de algemene directie bestuurlijke politie (DGA) en de algemene directie gerechtelijke politie (DGJ) bestaan. Bovendien werd ook het aantal interne structuren bij deze directies verminderd en gehergroepeerd.
De DGA is binnenkort samengesteld uit:
m.b.t. bestuurlijke politie: de directie van de operaties inzake bestuurlijke politie;
m.b.t. verbindingswegen:
-
de directie van de wegpolitie, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
-
de directie van de spoorwegpolitie, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
-
de directie van de scheepvaartpolitie, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
-
de directie van de luchtvaartpolitie, die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
m.b.t. gespecialiseerde steun: de directie
-
bescherming, bestaande uit centrale entiteiten en gedeconcentreerde detachementen;
-
openbare veiligheid;
-
luchtsteun; en
-
hondensteun.
De DGJ zal bestaan uit:
de centrale directie van de operaties inzake gerechtelijke politie;
de centrale directie van de technische en wetenschappelijke politie;
de directie van de speciale eenheden die centrale en gedeconcentreerde diensten bevat;
de centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit die centrale diensten bevat voor de bestrijding van corruptie, georganiseerde economische en financiële criminaliteit en voor de bestrijding van informaticacriminaliteit. Daarnaast omvat deze directie ook diensten belast met de opvolging van de prioritaire criminaliteitsfenomenen opgenomen in het Nationaal Veiligheidsplan;
gedeconcentreerde gerechtelijke directies. Deze directies bestaan uit een dienst operationele leiding en coördinatie, diensten gespecialiseerde opsporing, een labo van technische en wetenschappelijke politie en operationele steundiensten. De gedeconcentreerde directies van Antwerpen, Brussel, Charleroi/Bergen, Oost-Vlaanderen en Luik hebben ook gespecialiseerde opsporingseenheden m.b.t. terrorisme, georganiseerde economische en financiële criminaliteit, fiscale en sociale fraude en ICT-criminaliteit.
PLIF
De huidige Algemene Directie Ondersteuning en Beheer (DGS) verdwijnt. De directie wordt als managementdirectie geïntegreerd in het Commissariaat-generaal onder eindverantwoordelijkheid van de Commissaris-generaal. De nieuwe ‘Algemene Directie van het middelenbeheer en de informatie’ heeft 4 departementen: de directie van het personeel, de directie van de logistiek, de directie van de politionele informatie en de ICT-middelen en de directie van de financiën. Afgekort PLIF.
1 oktober
Het KB van 23 augustus 2014 treedt in werking op 1 oktober. Voor een vlotte overgang zijn de titularissen van de directies in het huidige KB bevoegd om de lopende procedures al een dag eerder, op 30 september verder te zetten.

Bron:  Koninklijk besluit van 23 augustus 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 november 2006 betreffende de organisatie en de bevoegdheden van de federale politie, BS 3 september 2014.