Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)



In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Slechts negen procent speekseltests is vals-positief

Nieuws - 27/11/2013
-
Auteur 
Tom Depla


Drie jaar na de invoering blijkt de speekseltest een betrouwbaar controlemiddel voor drugs in het verkeer. Slechts 9,4% van de bestuurders die positief testen op druggebruik, blijken na analyse van hun bloed in het labo toch negatief te zijn. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet op een parlementaire vraag.

De Belgische politiediensten gebruiken de speekseltest sinds 1 oktober 2010. Voordien werden bestuurders met een urinetest gecontroleerd op drugs in het verkeer. Daarbij gaf 18% van de positieve urinetests bij het bloedonderzoek in het labo toch een negatief resultaat. Sinds de komst van de speekseltest is het aantal vals-positieven drastisch afgenomen. Tussen oktober 2010 en juli 2013 analyseerde het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) 4.515 speekselstalen. In 425 gevallen werd de positieve test niet bevestigd, wat neerkomt op 9,4% vals-positieven.
12 uur rijverbod
Een positieve speekseltest is op zich niet strafbaar. Een bestuurder is slechts strafbaar als de speekseltest bevestigd wordt door een bloedanalyse in het labo. Een positieve speekseltest geeft wel aanleiding tot een rijverbod van 12 uur. "Dat is niet meer dan een beveiligingsmaatregel, geen straf", aldus Wathelet.
Speekselanalyse
De regering werkt volop aan de invoering van de speekselanalyse om bestuurders te controleren. Die vervangt de omslachtige bloedproefprocedure, waarbij de politie elke keer een geneesheer moet vorderen om een bloedstaal af te nemen. De ministerraad gaf op 24 oktober 2013 alvast groen licht voor het “ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, wat betreft de speekselanalyse en de bloedproef bij het sturen onder invloed van bepaalde psychotrope stoffen, en de erkenning van de laboratoria”. Het ontwerp werd daarna doorgestuurd naar de gewesten en de Raad van State.

(Bron: Parl. vraag nr. 5-9787 van 26 augustus 2013, Guido De Padt, Vr. & Antw. Senaat 2012-2013, 13 november 2013; eigen berichtgeving)

Lees ook de nieuwsberichten Vier minuten tijdswinst bij nieuwe speekseltest van 16 juli 2013 en Drugs in het verkeer: speekseltest dubbel zo betrouwbaar als urinetest van 27 maart 2012.

Meer over drugs in het verkeer op Polinfo.be: