Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Toegang tot Brusselse lage emissiezone voortaan iets gemakkelijker voor voertuigen met buitenlandse nummerplaat

Nieuws - 07/10/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De Brusselse regering stelt zich voortaan iets soepeler op voor wie met een voertuig dat in het buitenland is ingeschreven de lage emissiezone binnen wil.
Het Brusselse LEZ-besluit - het besluit lage emissiezone van 25 januari 2018 - eist dat alle personenwagens, bestelwagens (≤ 3,5 ton), busjes en bussen/autocars die ingeschreven zijn in het buitenland (met uitzondering van Nederland) geregistreerd worden bij Brussel Fiscaliteit. Dat kan tot daags nadat men met het voertuig in de lage emissiezone heeft rondgereden via het platform lez.brussels. De registratie is volledig gratis en moet de controle op de LEZ-toegangsregels vereenvoudigen. Wie zijn voertuig niet registreert en toch de lage emissiezone binnenrijdt, riskeert een boete van 150 euro (zelfs al voldoet het voertuig aan de toegangsvoorwaarden).
Tot nog toe was de registratie 3 jaar geldig zolang de nummerplaat van het voertuig niet wijzigt. Maar de regering wil de administratie voor eigenaars van voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven wat verminderen en verlengt de geldigheidsduur van de registratie tot 5 jaar. Nog steeds met de voorwaarde dat de nummerplaat van het voertuig niet verandert.
Tegelijkertijd past de regering de overgangsregels aan in het besluit van 2018. De Brusselse LEZ is immers een fasenplan waarbij de regels stelselmatig strenger worden. De eerste beperkingen zijn er sinds 2018, maar bouwen trapsgewijs op tot het jaar 2025 (op basis van de EURO normen het brandstoftype van de voertuigen. Om voertuigeigenaars en bestuurders de kans te geven om zich aan iedere fase aan te passen voorziet het LEZ-besluit van 2018 in een overgangsperiode van 3 maanden vanaf de eerste dag van iedere nieuwe fase voor voertuigen die door de betrokken verstrenging van de toegangscriteria niet meer toegelaten zijn tot de lage-emissiezone. Maar die overgangsregeling is momenteel niet voorzien voor de fasen 2022 en 2025. De regering zorgt daarom voor de nodige aanpassingen zodat ook voor die fasen een overgangsperiode geldt.
In werking: 14 oktober 2021 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron:  22 SEPTEMBER 2021. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 25 januari 2018 betreffende het instellen van een lage-emissiezone,BS 4 oktober 2021, bl. 105057.