Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Bescherming van politiepersoneel in radiologische noodsituaties (ARBIS): opleiding en informatie vooraf verplicht

Nieuws - 21/08/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het ‘algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende stralingen’, kortweg Arbis, is op verschillende punten aangevuld naar aanleiding van Richtlijn 2013/59/Euratom. Ook de bepalingen m.b.t. het gezondheidstoezicht op werknemers. En daarbij zijn ook tal van nieuwigheden voor werknemers en externe werkers waarvan men op voorhand weet dat zij zullen ingeschakeld worden bij een radiologische noodsituatie zoals het personeel van de lokale politiezones en brandweerlui. Zij moeten op voorhand een aangepaste opleiding krijgen op de site. Wanneer dat niet kan, volgt er eerst een informatiemoment, vóór de interventie.
Het Arbis onderscheidt 3 groepen van externe werkers en werknemers die kunnen worden ingeschakeld in een radiologische noodsituatie:
Groep 1: de werknemers of externe werkers die vooraf geïdentificeerd werden als interventieteams, zoals de brandweer in de nabijheid een kerncentrale, of het personeel van de betrokken politiezone. Deze mensen moeten vooraf opgeleid en geïnformeerd worden. ‘Een aan de site aangepaste opleiding’ is verplicht.
Groep 2: de werknemers of externe werkers die op de hoogte gebracht worden van de maatregelen die getroffen moeten worden om hun gezondheid te beschermen en de voorzorgsmaatregelen die op het ogenblik van de interventie getroffen moeten worden
Groep 3: de andere personen die bij een interventie in een noodsituatie kunnen worden ingeschakeld.
Van zodra een werknemer of externe werken wordt onderworpen aan een blootstelling in een noodsituatie, ongeacht de groep waartoe hij behoort, wordt hij of zij beschouwd als een beroepshalve blootgestelde persoon. In dat geval zijn de verschillende vereisten m.b.t. de beroepshalve blootgestelde personen van toepassing: gezondheidstoezicht, individuele dosimetrie, enz.
Het Arbis geeft daarbij aan dat intervenanten niet verplicht mogen om te interveniëren in noodsituaties waarbij mogelijks een dosislimiet wordt overschreven die is opgelegd voor de beroepshalve blootgesteld personen. Het besluit stelt hetvolgende: ‘elke intervenant in een noodsituatie waarbij een voor de beroepshalve blootgestelde personen opgelegde dosislimiet mogelijk wordt overschreden, doet dit op vrijwillige basis’. De betrokkene heeft hiervoor informatie ontvangen over de risico's voor zijn gezondheid en de individuele beschermingsmaatregelen die, gelet op de omstandigheden, moeten worden getroffen.

Bron:  20 juli 2020 - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en houdende de gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2013/59/EURATOM van 5 december 2013 tot vaststelling van de basisnormen voor de bescherming tegen de gevaren verbonden aan de blootstelling aan ioniserende straling, en houdende intrekking van de Richtlijnen 89/618/EURATOM, 90/641/EURATOM, 96/29/EURATOM, 97/43/EURATOM en 2003/122/EURATOM en de opslag buiten gebouwen van radioactieve stoffen, BS 19 augustus 2020, p.61406.