Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Aanpassing Europese rijbewijsrichtlijn: code 78 niet meer verplicht op rijbewijs BE en C1 als bestuurder ook rijbewijs heeft voor handgeschakeld voertuig

Nieuws - 12/05/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


De Europese lidstaten mogen voortaan beslissen om houders van een rijbewijs B, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E zonder beperkingen te laten rijden met ‘een voertuig met automatische schakeling’ als ze ook een rijbewijs B, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E bezitten voor een handgeschakeld voertuig. Met andere woorden er moet geen code 78 meer op het rijbewijs. Voorwaarde is wel dat de betrokkene tijdens het rijexamen voor dat handgeschakeld voertuig het onderdeel ‘veilig en energie-efficiënt rijden’ heeft afgelegd. Meer concreet moet de kandidaat-bestuurder tijdens het examen aantonen dat hij tijdens het rijden enerzijds de veiligheid kan garanderen en anderzijds het brandstofverbruik en de uitstoot kan verminderen door waar nodig manueel te schakelen tijdens het optrekken, afremmen, op stijgende en dalende hellingen.
Op dit moment kunnen de lidstaten de beslissen om geen beperkingen op te nemen voor voertuigen met automatische versnellen op rijbewijzen C, CE, D of DE. Dus alleen voor vrachtwagens- en bussen (met of zonder aanhangwagen).
De transportsector maakt echter meer en meer gebruik van personenwagens met aanhangwagen, kleine busjes, bestelwagens die halfautomatisch, automatische en hybride zijn. De bestaande beperkingen op automatics zorgen dan ook voor administratieve en financiële last. En daar wil de Europese Commissie iets aan doen. Ze geeft de lidstaten dan ook de keuze om nu ook voor die voertuigen geen beperking tot automatics op te nemen op het rijbewijs als de bestuurder al over een rijbewijs beschikt voor een handgeschakeld voertuig.
Richtlijn 2020/612 treedt in werking op 25 mei 2020. Maar de lidstaten hebben tot 1 november om hun wetgeving erop af te stemmen. De bepalingen toepassen is verplicht vanaf 1 november 2020.

Bron:  Richtlijn (EU) 2020/612 van de Commissie van 4 mei 2020 tot wijziging van Richtlijn 2006/126/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende het rijbewijs, PB.L 5 mei 2020, afl. L141/9.