Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Covid-19 Vlaams gewest: geen rijexamens, geen rijles, geen terugkommomenten, geen nascholing vakbekwaamheid, beperkte technische keuring

Nieuws - 02/04/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Tijdens de coronacrisis zullen er in Vlaanderen geen rijexamens worden afgenomen. Rijscholen mogen ook geen les meer geven. Alle terugkommomenten in het kader van de rijopleiding B zijn opgeschort, net als de nascholing in het kader van de vakbekwaamheid voor vrachtwagen- en buschauffeurs. Er zijn nog slechts een aantal beperkte keuringsactiviteiten toegestaan. Burgers die getroffen worden door het Covid-19-virus en hun wettelijke verplichtingen in het kader van de regelgeving mobiliteit niet kunnen naleven, krijgen uitstel. Dit zijn in een notendop de noodmaatregelen die de Vlaamse regering heeft genomen op vlak van mobiliteit en openbare werken. Ze gelden sinds 13 maart 2020.
Rijexamens, rijlessen, vakbekwaamheid
Terugkommoment B
Tijdens de crisisperiode worden geen terugkommomenten georganiseerd in het kader van de rijopleiding B. Deelnemers die de opleiding normaal gezien moesten volgens tijdens de periode van de noodmaatregelen (dit is de periode van 16 maart tot en met de einddatum van de noodmaatregelen), krijgen 2 maanden extra de tijd te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de crisisperiode.
Rijexamens
Ook geen praktische rijexamens voor rijbewijs B gedurende de crisis. Kandidaten krijgen 4 maanden uitstel op de normale termijn te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Kandidaten die een examenafspraak hadden tijdens de crisisperiode krijgen voorrang om een nieuwe afspraak te maken. Die verplaatsing is volledig kosteloos.
De praktische rijlessen zijn eveneens opgeschort. En ook hier krijgen kandidaten 4 maanden extra de tijd.
Vakbekwaamheid C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E
Er worden geen nascholingen vakbekwaamheid georganiseerd. De geldigheidsduur van het bewijs vakbekwaamheid dat verstrijkt in de periode van de noodmaatregelen wordt met 4 maanden verlengd, te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Ook de termijn om de nascholing te volgen wordt met 4 maanden verlengd.
Personen die een gemaakte afspraak moeten verplaatsen krijgen voorrang. Verplaatsing is kosteloos.
Brevet beroepsbekwaamheid
De stagetoelating van de kandidaat die in de periode van noodmaatregelen had moeten deelnemen aan de examenzitting voor het brevet van beroepsbekwaamheid wordt verlengd met 6 maanden.
Technische keuring
De keuringsactiviteiten zijn tijdens de crisisperiode drastisch ingeperkt. Alleen volgende activiteiten zijn toegelaten in de keuringsstations:
voor de bedrijfsvoertuigen van categorieën N2, N3, M2, M3, O3 en O4 en waarvan de maximaal toegelaten massa groter is dan 3.500 kg:
-
de keuring vóór de eerste in verkeerstelling in België of de datum van opnieuw in verkeer stellen in België;
-
de periodieke keuring van de voertuigen waarvan de geldigheid van het keuringsbewijs vervalt binnen de 8 kalenderdagen volgend op de dag waarop het voertuig ter keuring wordt aangeboden of waarvan de geldigheid van het keuringsbewijs sinds 13 maart 2020 reeds vervallen is;
-
de technische herkeuring van de voertuigen waarvoor bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid of die werden verboden voor het verkeer, voor zover het niet gaat om een herkeuring voor bepaalde gebreken;
-
de administratieve keuring voor de inschrijving;
de technische herkeuring van de voertuigen van categorie M1 en waarvoor bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid of die werden verboden voor het verkeer, voor zover het niet gaat om een herkeuring voor bepaalde gebreken;
de technische herkeuring van de voertuigen van categorie N1 en waarvoor bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid of die werden verboden voor het verkeer, voor zover het niet gaat om een herkeuring voor bepaalde gebreken;
alle keuringen van prioritaire voertuigen;
de technische herkeuring van de landbouwvoertuigen waarvoor bij de laatste periodieke keuring een keuringsbewijs werd afgeleverd met 3 maanden of 15 dagen geldigheid of die werden verboden voor het verkeer, voor zover het niet gaat om een herkeuring voor bepaalde gebreken.
De keuringen die gepland waren tijdens de crisisperiode worden met 4 maanden uitgesteld te rekenen vanaf de dag volgend op de einddatum van de noodmaatregelen. Voertuigen die moesten herkeurd worden tijdens de crisisperiode worden in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van technische herkeuring en moeten alleen aan een administratieve herkeuring worden onderworpen.
Personenvervoer en goederenvervoer
Tot slot worden tal van termijnen verlengd in het kader van de ‘toegang tot de markt van het personenvervoer en goederenvervoer over de weg’. Denk bijvoorbeeld aan de administratieve verplichtingen voor exploitanten van individueel bezoldigd personenvervoer. Omdat het door de crisis onmogelijk is om vervangingskaarten in te leveren bij de gemeentebesturen, wordt die termijn opgeschort zo lang het nodig is.

Bron:  Ministerieel besluit van 24 maart 2020 houdende noodmaatregelen inzake mobiliteit en openbare werken, BS 30 maart 2020.