Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verbod op vuurwapenladers met abnormaal hoge capaciteit aangescherpt

Nieuws - 26/09/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Revolvers met een lader van meer dan 20 patronen worden voortaan beschouwd als verboden vuurwapen. Hetzelfde geldt voor halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking die een lader hebben van meer dan 10 patronen. Ook de laders zelf zijn verboden.
Verbod op verkoop, bezit, productie, ...
Het is verboden om ‘vuurwapenladers met een grotere capaciteit dan normaal’ te kopen, te verhandelen, te produceren, te herstellen, te bezitten, te vervoeren of te dragen. De Wapenwet beschouwt de laders en de vuurwapens die ermee zijn uitgerust als ‘verboden wapens’.
De minister van Justitie heeft in een besluit vastgelegd om welke laders het gaat. Af en toe wordt deze lijst aangepast onder invloed van Europa, praktijkervaringen of nieuwe technologische inzichten. Dat is ook nu het geval.
Verbod verstrengd
Voortaan zijn volgende laders, en de vuurwapens die ermee zijn uitgerust, verboden:
laders voor revolvers met een capaciteit van meer dan 20 patronen;
laders voor halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking met een capaciteit van meer dan 10 patronen (tot nog toe lag de grens op 30 patronen).
Afwijkingen voor sportschutters
Voor automatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot semiautomatische vuurwapens, rechtmatig voorhanden gehouden door sportschutters gelden afwijkingen:
laders voor halfautomatische pistolen gebruikt voor IPSC (International Practical Shooting Confederation) kunnen meer dan 20 patronen bevatten op voorwaarde dat de lengte van de lader, gemeten aan de achterzijde, kleiner is dan 171 mm;
laders voor halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking kunnen meer dan 10 patronen maar minder dan 31 patronen bevatten.
Vanaf 25 september 2019
De wijzigingen gelden vanaf 25 september 2019. Maar daarop bestaan uitzonderingen. De nieuwe regels zijn niet van toepassing op
de laders waarvan de persoon die ze voorhanden houdt, bewijst dat hij ze heeft verworven vóór 13 juni 2017;
de vuurwapens uitgerust met deze laders, waarvan de persoon die ze voorhanden houdt, bewijst dat hij ze rechtmatig heeft verworven en geregistreerd vóór 13 juni 2017, hetzij door een vergunning, hetzij door een registratie op grond van een jachtverlof, getuigschrift van bijzondere wachter of sportschutterslicentie, hetzij door een registratie in het register van een erkende persoon.

Bron: Ministerieel besluit van 20 september 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 21 september 2012 tot bepaling van de laders met een groter dan normale capaciteit voor een bepaald model vuurwapen, BS 25 september 2019.