Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Nieuwe omzendbrief voor dronegebruik door politie- en hulpdiensten strenger voor vluchten in gecontroleerd luchtruim

Nieuws - 10/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Politie- en hulpdiensten hebben voortaan een specifieke toestemming nodig van de bevoegde luchtverkeersleiding willen ze in gecontroleerd luchtruim dronevluchten (laten) uitvoeren boven de 300 voet AGL. Telefonische notificatie aan de luchtverkeersleiding, net voor het opstijgen, volstaat niet meer.
Dat blijkt uit de nieuwe Omzendbrief tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten. Deze brief vervangt de vorige versie van 17 december 2017. De meeste basisregels zijn behouden, maar de tekst bevat wel tal van nieuwigheden voor dronevluchten binnen gecontroleerd luchtruim. Strengere regels voor meer veiligheid.
Beperkt tot 300 voet AGL
Volgens de oude regels waren VLOS-vluchten (vluchten binnen zichtbereik) en BLOS-vluchten (vluchten buiten het zichtbereik) alleen in niet-gecontroleerd luchtruim beperkt tot een hoogte van 300 voet. Voor vluchten in gecontroleerd luchtruim was er geen hoogte bepaald. Enige vereiste was een telefonische notificatie voor het opstijgen aan de bevoegde luchtverkeersleiding.
Die procedure wordt nu aanzienlijk aangescherpt: Voortaan zijn VLOS- als BLOS-vluchten zowel in niet-gecontroleerd als gecontroleerd luchtruim beperkt tot een hoogte van 300 voet AGL. In gecontroleerd luchtruim zijn vluchten hoger dan 300 voet AGL uitzonderlijk toegelaten mits specifieke toestemming van de bevoegde luchtverkeersleiding.
Bijzonderheden
Hierbij gelden wel een aantal bijzonderheden. Net als de oorspronkelijke omzendbrief, geldt er voor bepaalde operaties een absoluut uitvoeringsverbod (tenzij er bij wijze van uitzondering een specifieke toestemming wordt verleend). Zo zijn operaties in een ‘Active Helicopter training area’ of ‘Low flying area’ verboden tenzij de bevoegde militaire luchtverkeersleiding de dronevlucht specifiek heeft toegestaan.
Deze lijst aan bijzonderheden is in de nieuwe omzendbrief verder aangevuld. Bijvoorbeeld: VLOS- en BLOS-vluchten waarvan het vluchtbereik beperkt wordt tot een straal van maximum 500 meter rond een niet bewegende bestuurder van de RPA en die volledig of gedeeltelijke plaats vinden in gecontroleerd luchtruim zijn toegelaten onder strikte voorwaarden en volgens een strikte procedure. Met onder meer verplichte voorafgaande communicatie met de bevoegde luchtverkeersleiding, verplichte bijstand van een RPA-waarnemer en strikte technische vereisten voor de RPAS.

Bron:  Ministeriële omzendbrief van 25 juni 2019 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten, BS 8 juli 2019.

Extra informatie: Ministeriële omzendbrief van 7 december 2017 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten, BS 28 maart 2018.