Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nieuwe omzendbrief voor dronegebruik door politie- en hulpdiensten strenger voor vluchten in gecontroleerd luchtruim

Nieuws - 10/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Politie- en hulpdiensten hebben voortaan een specifieke toestemming nodig van de bevoegde luchtverkeersleiding willen ze in gecontroleerd luchtruim dronevluchten (laten) uitvoeren boven de 300 voet AGL. Telefonische notificatie aan de luchtverkeersleiding, net voor het opstijgen, volstaat niet meer.
Dat blijkt uit de nieuwe Omzendbrief tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten. Deze brief vervangt de vorige versie van 17 december 2017. De meeste basisregels zijn behouden, maar de tekst bevat wel tal van nieuwigheden voor dronevluchten binnen gecontroleerd luchtruim. Strengere regels voor meer veiligheid.
Beperkt tot 300 voet AGL
Volgens de oude regels waren VLOS-vluchten (vluchten binnen zichtbereik) en BLOS-vluchten (vluchten buiten het zichtbereik) alleen in niet-gecontroleerd luchtruim beperkt tot een hoogte van 300 voet. Voor vluchten in gecontroleerd luchtruim was er geen hoogte bepaald. Enige vereiste was een telefonische notificatie voor het opstijgen aan de bevoegde luchtverkeersleiding.
Die procedure wordt nu aanzienlijk aangescherpt: Voortaan zijn VLOS- als BLOS-vluchten zowel in niet-gecontroleerd als gecontroleerd luchtruim beperkt tot een hoogte van 300 voet AGL. In gecontroleerd luchtruim zijn vluchten hoger dan 300 voet AGL uitzonderlijk toegelaten mits specifieke toestemming van de bevoegde luchtverkeersleiding.
Bijzonderheden
Hierbij gelden wel een aantal bijzonderheden. Net als de oorspronkelijke omzendbrief, geldt er voor bepaalde operaties een absoluut uitvoeringsverbod (tenzij er bij wijze van uitzondering een specifieke toestemming wordt verleend). Zo zijn operaties in een ‘Active Helicopter training area’ of ‘Low flying area’ verboden tenzij de bevoegde militaire luchtverkeersleiding de dronevlucht specifiek heeft toegestaan.
Deze lijst aan bijzonderheden is in de nieuwe omzendbrief verder aangevuld. Bijvoorbeeld: VLOS- en BLOS-vluchten waarvan het vluchtbereik beperkt wordt tot een straal van maximum 500 meter rond een niet bewegende bestuurder van de RPA en die volledig of gedeeltelijke plaats vinden in gecontroleerd luchtruim zijn toegelaten onder strikte voorwaarden en volgens een strikte procedure. Met onder meer verplichte voorafgaande communicatie met de bevoegde luchtverkeersleiding, verplichte bijstand van een RPA-waarnemer en strikte technische vereisten voor de RPAS.

Bron:  Ministeriële omzendbrief van 25 juni 2019 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten, BS 8 juli 2019.

Extra informatie: Ministeriële omzendbrief van 7 december 2017 tot regeling van het gebruik van drones door politie- en hulpdiensten, BS 28 maart 2018.