Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Wat doet de politie bij een stalkingalarm via de 112-app?

Nieuws - 07/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Slachtoffers van levensbedreigende stalking door een ex-partner kunnen sinds kort de hulpdiensten contacteren via een mobiele alarmknop. Die is via bluetooth verbonden met de 112-app op hun smartphone. Maar wat gebeurt er precies als iemand die knop induwt en wat is dan de taak van de politie?
Hoe werkt het systeem?
Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt automatisch het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de politie gecontacteerd. De oproep vermeldt duidelijk dat het om een stalkingalarm gaat. Het CIC stuurt onmiddellijk een interventieploeg van de politie ter plaatse. Dat team ontvangt alle informatie dat over het stalkingdossier werd opgeslagen in het systeem zodat het snel en efficiënt kan optreden.

Na de interventie neemt slachtofferhulp contact op met het slachtoffer. Het dossier wordt herbekeken tijdens een multidisciplinair overleg.

Dagelijkse opvolging
Dossiers worden niet alleen na een alarm onderzocht. De bevoegde politiezones zorgt voor dagelijkse opvolging (is de bluetooth gedeactiveerd, wat is de batterijstatus van de alarmknop, enz.). Bij iedere ‘onregelmatigheid’ contacteert de zone (referentieambtenaar partnergeweld) het slachtoffer om de zaken uit te klaren. Is er sprake van een onrustwekkende situatie dat wordt een multidisciplinair overleg opgestart om de volgende stappen te bekijken.
Slechts beperkt aantal dossiers
Die dagelijkse opvolging vraagt uiteraard capaciteit. Maar (voorlopig?) gaat het slechts om een beperkt aantal dossiers. Alleen slachtoffers van zeer ernstige stalking door een ex-partner (gestaafd door één of meerdere pv’s) komen in aanmerking voor een mobiele knop. Knopen over die selectie worden doorgehakt op een multidisciplinair overleg.

Slachtoffers die een knop krijgen, moeten een gebruikersovereenkomst ondertekenen.
Evaluatie binnen 6 maanden
Het systeem wordt op het einde van dit jaar geëvalueerd.

Bron: Ministeriële omzendbrief van 29 mei 2019 met betrekking tot het stalkingalarm in het kader van geweld door ex-partners, BS 5 juni 2019.