Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Binnenkort algemeen verbod op vuurwerk en wensballonnen in Vlaanderen (ontwerp van decreet)

Nieuws - 03/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vlaanderen wil een algemeen verbod invoeren om vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen en carbuurkanonnen af te vuren. Gemeenten zullen alleen nog in uitzonderlijke gevallen van deze regel kunnen afwijken. Wensballonnen worden helemaal gebannen: gezien het grote risico op brand, zal afwijken van de regel niet kunnen. Het Vlaams Parlement buigt zich momenteel over het ontwerp van decreet.
Uitgaan van algemeen verbod voor meer duidelijkheid
Het decreet zorgt voor een kleine aardverschuiving want op dit moment gelden geen algemene regels voor het gebruik van vuurwerk, vuurzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen. Gemeenten beslissen zelf hoe en wat, met als resultaat dat er in 38 gemeenten een totaalverbod geldt op het afsteken van vuurwerk en in 103 andere vooraf toestemming nodig is van het gemeentebestuur. Nog andere besturen laten vuurwerk en vuurzoekers alleen toe tijdens de eindejaarsperiode en binnen een bepaalde tijdspanne en dan zijn er nog de gemeenten zonder specifieke regels.

Die versnippering leidt tot verwarring en onzekerheid bij de burgers. Daar wil Vlaanderen nu komaf mee maken. In de toekomst zal daarom worden uitgegaan van een totaalverbod. Bij uitzonderlijke gebeurtenissen kan dan eventueel toestemming worden verleend om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode vuurwerk af te steken, vuurzoekers te laten ontploffen, of carbuurkannen te doen knallen.
Bescherming van mensen én dieren
De nieuwe regeling wordt opgezet als maatregel ter bescherming van de openbare veiligheid en gezondheid, maar betekent ook goed nieuws voor de dieren die door de luide, onverwachte knallen kampen met angst en stress. Ook de voorbije eindejaarsperiode waren er tal van ongelukken door bange dieren die verloren liepen, gewond raakten of zelfs stierven als gevolg van het vuurwerk.

Bron: Voorstel van decreet houdende een reglementering op het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen en wensballonnen, Vl. Parl. 2019, nr. 1924.