Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Teruggave borgsom vrijheid onder voorwaarden ook bij verjaring strafvordering (art. 14 W.Div.Bep Justitie II)

Nieuws - 18/01/2010
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie op borg is vrijgelaten onder voorwaarden in afwachting van zijn proces, maar niet verschijnt bij de verdere proceshandelingen krijgt de borgsom voortaan toch terugbetaald wanneer de strafvordering vervalt wegens verjaring.

Borgsom

Wie in afwachting van zijn proces werd vrijgesteld onder voorwaarden en hiervoor een borgstelling moest betalen, krijgt dit bedrag terug wanneer hij bij alle latere proceshandelingen en de eventuele tenuitvoerlegging van het vonnis verschenen is. Verschijnt de beklaagde niet en heeft hij hiervoor geen wettige reden van verschoning dan gaat het geld gaat naar de Staat. Hierop gelden echter uitzonderingen.

Teruggave

Beklaagden die niet verschijnen op de proceshandelingen (en hiervoor geen verschoningsgrond hebben) nadat ze onder voorwaarden zijn vrijgesteld, krijgen de borgsom alsnog terug bij een buitenvervolgingstelling, een vrijspraak, een ontslag van rechtsvervolging of een voorwaardelijke veroordeling. Volgens het Grondwettelijk Hof moet een beklaagde het geld echter ook terugkrijgen wanneer de strafvordering vervalt wegens verjaring. Om hieraan tegemoet te komen, voegt de wetgever deze uitzondering toe in wet op de voorlopige hechtenis.
Het arrest of het vonnis beveelt dus voortaan de teruggave van de borgsom in geval dat de strafvordering verjaart, onder voorbehoud van de buitengewone kosten waartoe de niet-verschijning aanleiding mocht hebben gegeven.

In werking…

Dit onderdeel van de wet houdende diverse bepalingen betreffende Justitie II treedt in werking op 25 januari 2010, 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron: 30 december 2009 - Wet houdende diverse bepalingen betreffende Justitie (II), BS 15 januari 2010, p.1889; http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article.pl?language=nl&caller=summary&pub_date=2010-01-15&numac=2010009013#top
Zie ook:
Wet van 20 juli 1990 betreffende de voorlopige hechtenis, BS 14 augustus 1990. Wetsontwerp houdende diverse bepalingen betreffende Justitie (II), Verslag namens de commissie voor de Justitie, Parl. St. Kamer 2008-2009, nr. 52K2161/006, http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/52/2161/52K2161006.pdf