Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Nieuwe stoffen onder controle nationale drugwetgeving

Nieuws - 28/05/2024
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Vanaf 1 juni 2024 gelden een aantal belangrijke nieuwigheden voor wie werkt met ‘verdovende middelen en psychotrope stoffen’. Zo versoepelen de afleveringsvoorwaarden van het geneesmiddel Monoxidil, kunnen papieren registers van bestelbonnen voor transacties met verdovende middelen worden vervangen door elektronische registers, is het mogelijk om activiteitenvergunningen voor minder dan 3 jaar toe te kennen en geldt er een aangepaste THC-grens in legaal geteelde hennep. Daarnaast brengt de regering tal van nieuwe stoffen onder de controle van de nationale drugwetgeving. De wijzigingen zijn gebundeld in een verzamelbesluit dat op 22 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad is verschenen.
Monoxidil
De regering versoepelt de afleveringsvoorwaarden van het geneesmiddel Monoxidil. Voortaan is het geneesmiddel tot een sterkte van 5% vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Voorheen kon men alleen Minoxidil met een sterkte van 2% zonder voorschrift verkrijgen.
THC-grens in legaal geteelde hennep
De nationaal toegestane THC-grens in legaal geteelde hennep wordt gelijkgetrokken met de grens van 0,3% die door het nieuwe Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid is ingevoerd. Let op! Het gaat hier alleen om hennep die geteeld wordt voor industriële doeleinden.
Elektronische registers
Voortaan kunnen registers van bestelbonnen voor transacties met verdovende middelen elektronisch worden bijgehouden.
Lijst nieuwe stoffen onderworpen aan controle
Verrichtingen met verdovende middelen en psychotrope stoffen zijn conform het KB van verdovende middelen, psychotrope stoffen onderworpen aan een vergunningplicht. Het besluit bevat in 5 afzonderlijke bijlagen lijsten met vergunningsplichtige middelen en stoffen. Bijlagen I, II en III omvat stoffen die internationaal geviseerd zijn, bijlagen IV en V (stoffen die nationaal geviseerd zijn.
De regering voegt nu nieuwe stoffen toe aan volgende bijlagen:
Bijlage IA. “Yellow list”: stoffen tabel I opgenomen bij het verdrag van 1961: nieuwe stoffen 2-METHYL-AP-237, ETAZENE (ETODESNITAZENE), ETONITAZEPYNE en PROTONITAZENE.
Bijlage IIB. “Green list”: stoffen tabel II opgenomen bij het verdrag van 1971: nieuwe stoffen ADB-BUTINACA, alpha-PiHP en 3-METHYLMETHCATHINONE (3-MMC).
Bijlage III. Lijsten III (deels) en IV van de “Green list”: stoffen opgenomen bij het verdrag van 1971. Nieuwe uitzondering voor fenfluramine en nonfenfluramine uit de generieke classificatie van de amfetaminederivaten
Bijlage IVB. Stoffen nationaal opgelijst die niet vallen onder vorige bijlages. De regering breidt deze lijst uit met 20-tal nieuwe stoffen.
Activiteitenvergunningen
Activiteitenvergunningen hoeven niet meer per se voor een standaardperiode van 3 jaar te worden toegekend. Voortaan kan dat ook voor een kortere periode, naargelang de specifieke behoefte van de vergunninghouder in het licht van zijn activiteiten.
In werking: 1 juni 2024.

Bron:  24 APRIL 2024. — Koninklijk besluit houdende diverse bepalingen met betrekking tot verdovende middelen, psychotrope stoffen en giftstoffen,BS 22 mei 2024, bl. 64409.