Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Verkeersvademecum 2022 (NIEUW)In editie 2022 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2021. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2022 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2022 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafprocesrecht 2021 (NIEUW)Het Zakboekje Strafprocesrecht is een onmisbaar werkinstrument dat het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht correct en efficiënt te gebruiken in de praktijk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Private en Bijzondere Veiligheid: nieuw kader voor toezicht en bescherming waardevervoer

Nieuws - 23/11/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Vanaf 29 november 2021 gelden nieuwe regels voor het toezicht op en de bescherming van waardevervoer. De federale regering vervangt het basisbesluit van 2003 integraal door een nieuwe versie in navolging van de Kaderwet Private en Bijzondere Veiligheid van 2 oktober 2017. Al zijn de bestaande principes grotendeels ongewijzigd overgenomen.
Private en Bijzondere Veiligheid
De Kaderwet Private en Bijzondere Veiligheid is op 10 november 2017 in werking getreden en vormt sindsdien het nieuwe wettelijke kader voor private bewakingsactiviteiten. Eén van die activiteiten is het ‘beveiligd vervoer’. Het gaat daarbij om
het toezicht en/of bescherming bij het vervoer, geheel of gedeeltelijk op de openbare weg, van goederen;
het vervoer, geheel of gedeeltelijk op de openbare weg, van geld of van door de Koning bepaalde goederen, andere dan geld, die omwille van hun kostbaar karakter of hun bijzondere aard aan bedreiging onderhevig zijn;
het beheer van een geldtelcentrum;
de bevoorrading van biljettenautomaten, bewaking bij werkzaamheden aan biljettenautomaten en onbewaakte werkzaamheden aan biljettenautomaten opgesteld buiten bemande kantoren, indien er toegang mogelijk is tot de geldbiljetten of geldcassettes.
Een nieuwe wet vereist logischerwijs ook nieuwe uitvoeringsbepalingen. De federale regering komt alvast met een aangepast basisbesluit voor het toezicht op en de bescherming bij het vervoer van waarden én met de technische kenmerken van de voertuigen voor het waardevervoer.
Waardevervoer
Al houdt het nieuwe basisbesluit waar mogelijk vast aan de oude principes. Zo zijn er nog steeds 5 categorieën van beveiligd vervoer met voor iedere categorie andere, uitgebreide toezichts- en beschermingsregels. Toch zijn er verschillen ten opzichte van vroeger. Zo bevat het beveiligd vervoer categorie 2 voortaan bijvoorbeeld ook het vervoer van wapens, munitie en explosieven.
Net als voorheen is beveiligd vervoer verboden tussen 22u ‘s avonds en 6u ‘s morgens. Op die algemene regel bestaan wel meer uitzonderingen dan nu. Zo is het zonevervoer tussen exploitatiezetels van de bewakingsonderneming of de interne dienst toegelaten tussen 22 en 24u.
De bewakingsagenten die zich bij de uitoefening van hun activiteiten buiten een beveiligde zone bevinden, zijn nog steeds verplicht om een kogelwerende vest te dragen. Het besluit stelt nu evenwel uitdrukkelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken het type vest formeel moet vastleggen.
De technische vereisten voor de voertuigen die gebruikt worden voor het beveiligd vervoer zijn nagenoeg ongewijzigd. Dat geldt ook voor de pictogrammen die op de voertuigen moeten worden aangebracht.
Ook de Commissie Beveiligd Vervoer die de minister advies geeft over de regelgeving ziet er grotendeels hetzelfde uit. Voortaan zetelt evenwel ook een vertegenwoordiger van Bpost.
Het nieuwe besluit heeft de bestaande regels dus grotendeels overgenomen. Met hier en daar enkele aanpassingen.
In werking: 29 november 2021 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad). Het KB Waardetransport van 7 april 2003 wordt opgeheven.

Bron:  21 OKTOBER 2021. - Koninklijk besluit houdende regeling van bepaalde methodes bij het toezicht op en de bescherming bij het vervoer van waarden en betreffende de technische kenmerken van de voertuigen voor waardevervoer,BS 19 november 2021, bl. 113071.