Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Beroep mogelijk tegen weigering erkenning van kind door burgerlijke stand

Nieuws - 12/08/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


Wanneer de ambtenaar van burgerlijke stand meent dat een aanvraag tot erkenning van een kind alleen bedoeld is om een verblijfsrecht te krijgen, kan hij weigeren om een akte van erkenning op te maken. De persoon die de erkenning vroeg, kon niet in beroep gaan tegen die weigeringsbeslissing. Tot nu.
De wet houdende diverse dringende bepalingen inzake justitie voert een beroepsprocedure in, die vergelijkbaar is met de beroepsprocedure bij weigering om een akte van huwelijk op te maken wegens schijnhuwelijk. De persoon van wie de erkenningsaanvraag wordt geweigerd, kan binnen de maand na kennisgeving van de weigeringsbeslissing in beroep gaan bij de familierechtbank in kortgeding. De rechter betrekt er ook de personen bij die toestemming moeten geven: het kind zelf, de andere ouder, ... De rechtbank beslist definitief tot al of niet-erkenning en houdt daarbij rekening met alle belangen, maar in eerste instantie toch met de belangen van het kind.
Beroep tegen een weigeringsbeslissing was in principe al mogelijk op basis van een arrest van het Grondwettelijk Hof van 7 mei 2020, maar dat leidde tot verschillende interpretaties, onder meer over de termijn waarbinnen er beroep moest worden ingesteld. Die onduidelijkheid verdwijnt vanaf 17 augustus 2020.
De vrijwillige erkenning om socioaffectieve redenen via de ambtenaar van de burgerlijke stand staat overigens totaal los van de procedure tot gerechtelijke vaststelling van de afstamming omwille van een biologische band.

Bron:  31 JULI 2020. - Wet houdende diverse dringende bepalingen inzake justitie, BS 7 augustus 2020, art. 39-40.