Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Wegcode soepeler voor fietsers en voetgangers

Nieuws - 22/05/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 31 mei mogen kinderen tot 10 jaar op het voetpad fietsen. Voetgangers mogen oversteken op 20 meter van een zebrapad. En de maximumsnelheid van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (zoals elektrische steps) wordt opgetrokken van 18 tot 25 km/uur. Dat en tal van andere versoepelingen zijn doorgevoerd in de Wegcode.
Tot 10 jaar fietsen op trottoir
Kinderen tot 10 jaar mogen fietsen op trottoirs en verhoogde bermen. Tot nog toe was dat alleen toegelaten voor kinderen van maximaal 9 jaar oud. Maar door de gevaarlijke verkeersomstandigheden heeft de wetgever beslist die leeftijd op te trekken.
De huidige beperking met betrekking tot de grootte van de wielen is geschrapt.
Speed pedelecs naast elkaar in bebouwde kom
Voortaan mogen bestuurders van speed pedelecs naast elkaar rijden in de bebouwde kom op voorwaarde dat er nog voldoende plaats is om te kruisen. Tot nog toe was dat alleen toegelaten voor fietsers.
Bakfiets tot 1 meter breed is fiets
Drie- en vierwielers met een breedte van maximaal 1 meter, zoals bakfietsen en fietsen voor personen met een beperkte mobiliteit, worden in de Wegcode gelijkgesteld met fietsen. Door die kwalificatie zijn ze op meer plaatsen toegelaten. Bijvoorbeeld:
Ze mogen tegen de richting rijden in een éénrichtingsstraat (onderbord M2)
Ze zijn toegelaten bij ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ (art. 2.47 van de Wegcode)
Ze zijn toegelaten in voetgangerszones aangeduid met een verkeersbord F103
Ze mogen op voorbehouden wegen aangeduid met verkeersborden F99a en F99b.
Oversteken op 20 meter van een zebrapad
Voortaan mogen voetgangers oversteken als er op minder dan 20 meter geen oversteekplaats voor voetgangers is. In het verleden lag die afstand op 30 meter.
Meer ruimte tussen voertuig en zwakke weggebruiker
Om de veiligheid van voetgangers en fietsers te garanderen moeten bestuurders buiten de bebouwde kom voortaan een zijdelingse afstand van 1,5 in plaats van 1 meter respecteren tussen het voertuig en de zwakke weggebruiker (voetganger, fietsers en gebruikers van tweewielige bromfietsen).
Maximumsnelheid elektrische steps, rolstoelen en hoverboards
De maximumsnelheid van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen wordt opgetrokken van 18 tot 25 km per uur. Op die manier is het Belgisch recht in overeenstemming met het Europees recht. Concreet gaat het om ‘ieder motorvoertuig met één of meer wielen dat door bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 25 km per uur zoals elektrische rolstoelen, elektrische rolwagens voor personen met verminderde mobiliteit, gemotoriseerde autopeds en zelf balancerende een- of tweewielige elektrische toestellen’.
In werking: 31 mei 2019

Bron: Wet van 13 april 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg teneinde de regeling "alle fietsers tegelijk groen" in te voeren, BS 21 mei 2019.

Extra informatie: lees ook het nieuwsbericht '‘Vierkant groen’ voor fietsers en voetgangers voortaan mogelijk op kruispunten' van 22 mei 2019