Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaanderen verbiedt paardencarrousels op kermissen

Nieuws - 03/03/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Op Vlaams niveau is er beslist om paardencarrousels op kermissen en aanverwante evenementen te verbieden. De datum waarop het verbod ingaat, is nog niet bekend. Overtreders riskeren een strafrechtelijke geldboete tot 2.000 euro. Voor de huidige uitbaters geldt er een overgangsregeling: ze mogen de carrousel nog uitbaten tot december 2022 en krijgen een premie ter compensatie.
Vlaanderen wil de paardencarrousels verbieden die nog op vele Vlaamse kermissen, jaarmarkten en andere evenementen terug te vinden zijn. Het verbod krijgt een plaats in de Dierenwelzijnswet. Wanneer het verbod precies ingaat, wordt pas later bepaald door de Vlaamse regering. Overtreders riskeren een strafrechtelijke geldboete van 52 euro tot en met 2.000 euro.
Heel wat Vlaamse gemeenten hebben al zo'n verbod uitgevaardigd, maar nu wordt het dus ook op bovenlokaal niveau ingevoerd. Het Vlaamse gewest is de laatste in het rijtje van de deelstaten met een algemeen verbod. In het Brussels en Waals gewest bestaat het al langer.
Overgangsregeling en compensatiepremie
Wie nu een paardencarrousel uitbaat, mag dat blijven doen tot en met 31 december 2022. De uitbaters moeten zich registreren als verantwoordelijke van een paardencarrousel bij de Vlaamse dienst Dierenwelzijn. Ze zullen een compensatiepremie krijgen. De procedure voor de registratie en voor de premie-aanvraag moet nog door een uitvoeringsbesluit worden uitgewerkt.
Inwerkingtreding: te bepalen door de Vlaamse Regering

Bron:  29 JANUARI 2021. - Decreet tot wijziging van de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, wat betreft de invoering van een verbod op het gebruik van paardachtigen op kermissen en aanverwante evenementen,BS 02 maart 2021, p. 18334