Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Verbod op verkoop lachgas aan minderjarigen

Nieuws - 24/02/2021
-
Auteur 
Benoît Lysy


Metalen patronen die gebruikt worden in spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik (die dienen voor het bereiden van slagroom, mousse of zelfs frisdranken) bevatten distikstofmonoxide, ook bekend als lachgas, en zijn vrij verkrijgbaar in supermarkten of online. De wetgever verbiedt nu de verkoop van deze producten aan minderjarigen en wil tegelijkertijd de consumenten van alle leeftijden bewuster maken van de gevaren van dit product.
Hoewel distikstofmonoxide een volkomen legaal product is dat al lang gebruikt wordt in de medische sector (voor zijn verdovende en pijnstillende eigenschappen) en in de levensmiddelenindustrie, is het ook een euforische stof die bij langdurig of herhaald gebruik zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben.
Verbod geldt ook voor onlineverkoop
Daarom is het voortaan verboden om metalen patronen met distikstofmonoxide bestemd voor spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor onlineverkoop. Websites die deze producten aanbieden, moeten het verbod op de verkoop aan minderjarigen vermelden op elke pagina waarop de online-aankoop van dit gas mogelijk is, ongeachte het voor het gas gebruikte omhulsel.
Sancties voor handelaars
Om dit verbod te waarborgen, mogen handelaars aan iedereen die dat soort product wil kopen een bewijs vragen dat hij/zij de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Ook worden er sancties ingevoerd, die identiek zijn aan de sancties die gelden bij niet-naleving van het verbod op verkoop van tabak en alcohol. Ze kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 3.000 euro.
Deze maatregelen treden in werking op 5 maart 2021.
Waarschuwing op verpakking
Tegelijk wil de wetgever zich niet beperken tot een verbod op de verkoop van deze patronen aan minderjarigen, maar ook het publiek bewuster maken van het potentiële gevaar van distikstofoxide. Zo moet vanaf 23 februari 2022 op elk recipiënt van metalen patronen met distikstofmonoxide bestemd voor spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik een vermelding worden aangebracht dat lachgas gevaarlijk is. Zonder die waarschuwing mag het niet worden verkocht.

Bron:  11 februari 2021 - Wet tot wijziging van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere produkten, teneinde de verkoop aan minderjarigen van metalen patronen met distikstofmonoxide te verbieden,BS 23 februari 2021, p.16512