Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Federale wetgever breidt rookverbod in voertuigen uit: vanaf 6 juli verboden in bijzijn van élke minderjarige, niet alleen kinderen onder de 16 jaar

Nieuws - 30/06/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 6 juli 2020 is het in heel België verboden om achter het stuur te roken in het bijzijn van een jongere onder de 18 jaar. Tot nog toe was het alleen verboden wanneer er kinderen of jongeren meerijden tot 16 jaar. 
De wijziging komt er omdat de leeftijdsgrens van 16 jaar niet meer coherent is met de regels voor de verkoop van tabak. Sinds 1 november 2019 is het immers verboden om nog tabaksproducten te verkopen aan minderjarigen. Volgens de federale wetgever is het dus niet meer dan logisch om die grens door te trekken naar andere maatregelen die kinderen en jongeren moeten beschermen tegen de gevaren van roken en tabak.
! Herinner dat het federale rookverbod niet geldt in voertuigen met ‘open dak’. Uiteraard alleen wanneer het dak van een voertuig volledig weggeborgen is, zodat het geen enkel deel van het voertuig bedekt. Dat blijft zo.
Controle en sancties
De wet gaat wel nog een stapje verder en concretiseert de controle en bestraffing bij overtredingen. De wetgever doet dit door de toepassing van de artikelen 11, 11bis, 16, 17, 19, 20 en 27 van de Wet van 24 januari 1977 op de voedingsmiddelen uit te breiden naar de artikelen 16/1 tot 16/4 over het rookverbod in voertuigen van de wet van 22 december 2009.
Daardoor kunnen niet alleen politiemensen maar ook de gelegitimeerde controleurs van de FOD Volksgezondheid controles uitvoeren en overtredingen op het rookverbod vaststellen. Ze zijn bevoegd om pv’s op te maken, overtreders te verhoren en tijdens hun controles politiebijstand op te roepen. De inspecteurs kunnen kiezen om een waarschuwing te geven of een boete op te leggen. De boete betalen doet de strafvordering vervallen. Maar wie niet betaalt, ziet zijn dossier bij de Procureur des Konings belanden.
Wie zich verzet tegen een controle van de volksgezondheidsinspectie of diegene die een controle verhindert, riskeert een gevangenisstraf van 15 dagen tot 3 maanden en een geldboete van 100 tot 2.000 euro. Bij recidive binnen de 3 jaar wordt die straf verdubbeld.
In werking: 6 juli 2020.

Bron:  Wet van 4 mei 2020 tot wijziging van de wet van 22 december 2009 betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook, en van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, wat het rookverbod in de auto betreft, BS 26 juni 2020.