Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Kan gezochte persoon vóór overlevering beroep instellen tegen Europees aanhoudingsbevel?

Nieuws - 05/12/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Het Hof van Justitie heeft al eerder gezegd dat een gezocht persoon een beroep in rechte moet kunnen instellen tegen de beslissing om een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uit te vaardigen die genomen is door een autoriteit die geen rechter of rechterlijke instanties is, maar wel deelneemt aan de rechtsbedeling. Maar nu is de vraag gesteld of dat beroep in de lidstaat die het EAB uitvaardigt, moet mogelijk zijn vóór het EAB ten uitvoer wordt gelegd of pas nadat de gezochte persoon daadwerkelijk is overgeleverd.

Volgens de advocaat-generaal bij het Hof van Justitie moet de persoon die gezocht wordt op grond van een EAB dat uitgevaardigd is door een openbaar ministerie dat deelneemt aan de rechtsbedeling en waarvan de onafhankelijkheid gegarandeerd is, tegen dat bevel kunnen opkomen bij een rechter of een rechterlijke instantie van die staat, zodra dat bevel is uitgevaardigd of hem ter kennis is gebracht. Hij hoeft dus niet te wachten op zijn overlevering. Volgens de advocaat-generaal biedt een beroep na de overlevering wel rechterlijke bescherming, maar in minder mate dan wanneer de betrokkene de beslissing om het EAB uit te  vaardigen al kan  aanvechten vóór de overlevering. In dat laatste geval kunnen immers de schadelijke gevolgen (vrijheidsbeneming) vermeden worden waarmee de tenuitvoerlegging  gepaard gaat.

De advocaat-generaal stelt dat deze beroepsmogelijkheid geldt bij zowel EAB’s met het oog op strafvervolging als bij EAB’s met het oog op de uitvoering van een vrijheidsstraf die is opgelegd bij een voor tenuitvoerlegging vatbaar vonnis.

Bron:
Hof van Justitie van de Europese Unie, persbericht nr. 148/19, conclusies van de advocaat-generaal in
- de gevoegde zaken C-566/19 PPU Parquet général du Grand-Duché de Luxembourg en C-626/19 PPU Openbaar Ministerie; en
- in de zaken C-625/19 PPU en C-627/19 PPU Openbaar Ministerie.

Zie ook: Arrest HvJ, 27 mei 2019, gevoegde zaken C-508/18 en C-82/19.