Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wetsvoorstel wil bevoorrading van geldautomaten in winkels schrappen als private bewakingsactiviteit

Nieuws - 02/10/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


De bevoorrading van geldautomaten in supermarkten wordt binnenkort mogelijk niet meer beschouwd als private bewakingsactiviteit volgens de Wet Private en Bijzondere Veiligheid. Een wetsvoorstel dat recent werd ingediend in de Kamer, wil de strenge vereisten schrappen zodat winkeliers opnieuw makkelijker een geldautomaat in hun zaak kunnen plaatsen.

Geldautomaten in winkels

Enkele jaren geleden zagen we ze steeds vaker: winkels met een eigen geldautomaat. Vooral in dorpen en kleinere steden waar de geldautomaten van banken om besparings- of efficiëntiemaatregelen werden verwijderd.

Maar sinds eind 2017 is het aantal geldautomaten in supermarkten en buurtwinkels aanzienlijk gedaald. De meeste handelaars voldeden immers niet aan de voorwaarden uit de Wet Private en Bijzondere Veiligheid en moesten de toestellen buiten werking stellen.

Wettelijke voorwaarden

Momenteel beschouwt artikel 3, 3°d van de Wet Private en Bijzondere Veiligheid van 2 oktober 2017 de bevoorrading van biljettenautomaten buiten bemande kantoren immers als bewakingsactiviteit indien er toegang mogelijk is tot de geldbiljetten/geldcassettes. Er zijn dus tal van wettelijke verplichtingen waaraan moet worden voldaan. Zo mogen de automaten alleen worden bevoorraad door vergunde bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten waarvan het personeel de nodige attesten (bekwaamheidsattest – beveiligd vervoer) bezit.

Aanpassing Wet Private en Bijzondere Veiligheid

Voor tal van kleinere winkels is dat – vaak om financiële redenen – onhaalbaar. Door een aanpassing van de Wet Private en Bijzondere Veiligheid willen de indieners van het wetsvoorstel handelaars opnieuw de mogelijkheid geven om geldautomaten te plaatsen in hun zaak, op voorwaarde dat ze een reeks veiligheidsmaatregelen respecteren.

De tekst stelt uitdrukkelijk dat de bevoorrading van de geldautomaten (onder bepaalde voorwaarden) niet als interne bewakingsdienst wordt beschouwd. Meer concreet (art. 5): 'Wordt niet als interne bewakingsdienst beschouwd: de bevoorrading van biljettenautomaten die het bedrag van 10.000 euro niet overschrijden, voor zover deze automaten zich bevinden in een afsluitbare binnenruimte en voor zover deze worden bevoorraad door eigen personeelsleden die door de uitbater van de inrichting hiertoe zijn aangeduid, op een ogenblik dat deze ruimte wordt afgesloten en niet voor het publiek toegankelijk is'.

Bron: Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid zodat lokale ondernemers op een veilige manier geldautomaten kunnen installeren in hun handelszaak, Parl. St. Kamer 2019, nr. 0419/001.