Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wetsvoorstel wil bevoorrading van geldautomaten in winkels schrappen als private bewakingsactiviteit

Nieuws - 02/10/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


De bevoorrading van geldautomaten in supermarkten wordt binnenkort mogelijk niet meer beschouwd als private bewakingsactiviteit volgens de Wet Private en Bijzondere Veiligheid. Een wetsvoorstel dat recent werd ingediend in de Kamer, wil de strenge vereisten schrappen zodat winkeliers opnieuw makkelijker een geldautomaat in hun zaak kunnen plaatsen.

Geldautomaten in winkels

Enkele jaren geleden zagen we ze steeds vaker: winkels met een eigen geldautomaat. Vooral in dorpen en kleinere steden waar de geldautomaten van banken om besparings- of efficiëntiemaatregelen werden verwijderd.

Maar sinds eind 2017 is het aantal geldautomaten in supermarkten en buurtwinkels aanzienlijk gedaald. De meeste handelaars voldeden immers niet aan de voorwaarden uit de Wet Private en Bijzondere Veiligheid en moesten de toestellen buiten werking stellen.

Wettelijke voorwaarden

Momenteel beschouwt artikel 3, 3°d van de Wet Private en Bijzondere Veiligheid van 2 oktober 2017 de bevoorrading van biljettenautomaten buiten bemande kantoren immers als bewakingsactiviteit indien er toegang mogelijk is tot de geldbiljetten/geldcassettes. Er zijn dus tal van wettelijke verplichtingen waaraan moet worden voldaan. Zo mogen de automaten alleen worden bevoorraad door vergunde bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten waarvan het personeel de nodige attesten (bekwaamheidsattest – beveiligd vervoer) bezit.

Aanpassing Wet Private en Bijzondere Veiligheid

Voor tal van kleinere winkels is dat – vaak om financiële redenen – onhaalbaar. Door een aanpassing van de Wet Private en Bijzondere Veiligheid willen de indieners van het wetsvoorstel handelaars opnieuw de mogelijkheid geven om geldautomaten te plaatsen in hun zaak, op voorwaarde dat ze een reeks veiligheidsmaatregelen respecteren.

De tekst stelt uitdrukkelijk dat de bevoorrading van de geldautomaten (onder bepaalde voorwaarden) niet als interne bewakingsdienst wordt beschouwd. Meer concreet (art. 5): 'Wordt niet als interne bewakingsdienst beschouwd: de bevoorrading van biljettenautomaten die het bedrag van 10.000 euro niet overschrijden, voor zover deze automaten zich bevinden in een afsluitbare binnenruimte en voor zover deze worden bevoorraad door eigen personeelsleden die door de uitbater van de inrichting hiertoe zijn aangeduid, op een ogenblik dat deze ruimte wordt afgesloten en niet voor het publiek toegankelijk is'.

Bron: Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid zodat lokale ondernemers op een veilige manier geldautomaten kunnen installeren in hun handelszaak, Parl. St. Kamer 2019, nr. 0419/001.