Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Veroordeelden terroristisch misdrijf systematisch ter beschikking gesteld van strafuitvoeringsrechtbank (wetsvoorstel)

Nieuws - 04/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Bij iedereen die veroordeeld wordt voor een terroristische misdrijf waarop een vrijheidsstraf staat van minstens 5 jaar, zal in de toekomst systematisch ook de terbeschikkingstelling voor de strafuitvoeringsrechtbank worden uitgesproken. Dat is althans de bedoeling van ‘het wetsvoorstel tot wijziging van het Strafwetboek teneinde de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank uit te breiden tot alle terroristische misdrijven’ dat momenteel voorligt in de Kamer.

De wetswijziging zorgt ervoor dat mensen die veroordeeld zijn voor zware misdrijven met terroristische teneur, systematisch en consequent van nabij opgevolgd en gecontroleerd kunnen worden. Nu worden die veroordeelden op het einde van hun strafuitvoering immers vrijgelaten zonder enige voorwaarde en zonder verplichte controle. Zelfs wanneer via de evaluatiesystemen wordt vastgesteld dat die personen terroristische daden blijven vergoelijken en verheerlijken.

Het wetsvoorstel past artikel 34ter van het Strafwetboek aan zodat de strafuitvoeringsrechtbank zich vóór het verstrijken van de effectieve hoofdstraf stelselmatig zal moeten uitspreken over de tenuitvoerlegging van de bijkomende straf. Bovendien kan ze beslissen om de ter beschikking gestelde veroordeelde van zijn vrijheid te beroven dan wel om hem onder toezicht in vrijheid te stellen, ongeacht of het terroristisch misdrijf de dood heeft veroorzaakt van wie er het slachtoffer van was.

Bron: Wetsvoorstel tot wijziging van het Strafwetboek, teneinde de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank uit te breiden tot alle terroristische misdrijven, Parl. St.Kamer 2019, nr. 3686/001.