Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Gipod-plicht bij inname openbaar domein uitgesteld tot 1 juni 2021

Nieuws - 15/03/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


Het ‘Generiek Informatieportaal Openbaar Domein (Gipod)’ wordt nu al overstelpt met meldingen van geplande innames van het openbaar domein. De Vlaamse regering besliste dan ook om de voorziene uitbreiding van de meldingsplicht te verschuiven naar een latere datum, namelijk naar 1 juni 2021. Dat geeft programmeurs en juristen de tijd om de werking van Gipod te verbeteren.

Sinds 1 juli 2016 moeten de bouwpromotoren en andere opdrachtgevers van werken, hun werkopdrachten van categorie 1 invoeren in de Gipod-databank. Bij een werkopdracht van categorie 1 wordt het wegdek over meer dan 50 m² opgebroken. De Gipod-plicht geldt sinds 1 januari 2017 ook voor de synergie-aanvragen. Dat zijn vragen tot samenwerking met andere initiatiefnemers van werken, om bepaalde werken gecoördineerd te kunnen uitvoeren.

Het was de bedoeling dat de werkopdrachten van categorie 2 (over een oppervlakte van 3 tot 50 m²) en 3 (minder dan 3 m²) die ernstige hinder veroorzaken en de andere geplande innames van het openbaar domein (bv. bij een jaarmarkt, kermis of festival) vanaf 1 maart 2019 eveneens via Gipod zouden verlopen. Maar ‘om een verdere exponentiële stijging van de registraties’ te vermijden, besliste de Vlaamse regering om de meldingsplicht voor die werkopdrachten (door de opdrachtgevers van de werken) en innames (door de gemeenten) uit te stellen tot 1 juni 2021. Hoewel de registratieplicht dus wordt uitgesteld, kúnnen werkopdrachten van categorie 2 of categorie 3 en andere geplande innames van het openbaar domein wel al geregistreerd worden in Gipod.

Van toepassing: Vlaams gewest. Uitstel: sinds 1 maart 2019.

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 18 januari 2019 tot wijziging van artikel 8 en 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 9 december 2016 houdende uitvoering van het decreet van 4 april 2014 houdende de uitwisseling van informatie over een inname van het openbaar domein en van het decreet van 10 november 2017 inzake maatregelen ter verlaging van de kosten voor de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid en tot wijziging van diverse decreten, BS 14 maart 2019.

Extra informatie:
- Gipod-decreet.
- Gipod-besluit.