Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaanderen zet volgende stap naar ‘Graduaat in de politiekunde’

Nieuws - 14/03/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vlaanderen werkt aan een graduaatsopleiding in de politiekunde. Bedoeling is dat politie-inspecteurs via de politiescholen een erkend diploma hoger onderwijs kunnen behalen. Nu kan dat nog niet. De opstart van de graduaatsopleiding vereist echter een berg administratie en meerdere regelgevende stappen. Met de beslissing van de Vlaamse regering om de onderwijskwalificatie ‘Graduaat in de politiekunde’ effectief te ontwikkelen, volgt alweer een belangrijke stap in de procedure.

Vlaanderen zit nu ongeveer halverwege het hele traject:
Voor de duidelijkheid: met het besluit van 25 januari 2019 beslist de Vlaamse regering, op advies van de AHOVOKS (het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties & Studietoelagen), dat de onderwijskwalificatie ‘Graduaat in de politiekunde’ mag ontwikkeld worden. Deze beslissing leidt niet automatisch tot het inrichten van de opleiding. Pas wanneer de nieuwe onderwijskwalificatie wordt gevalideerd door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO) kan de programmatieprocedure worden opgestart.
Onderwijskwalificatie ‘Graduaat in de Politiekunde’
De Vlaamse regering maakt in haar besluit alvast duidelijk dat:
de onderwijskwalificatie ‘Graduaat in de politiekunde’ zal ontwikkeld worden als opleiding van het hoger beroepsonderwijs volgens ‘de procedure voor de erkenning van onderwijskwalificaties van niveau 5’ uit het Vlaamse Kwalificatiedecreet. Dit wil onder andere zeggen dat binnen de 6 maanden de domeinspecifieke leerresultaten zullen worden uitgewerkt;
de onderwijskwalificatie is ondergebracht in het studiegebied sociaal-agogisch werk van het hoger beroepsonderwijs. Studieomvang: 120 studiepunten;
de competenties van de onderwijskwalificatie zijn opgenomen in de erkende beroepskwalificatie inspecteur politie;
onderwijskwalificatie ‘graduaat in de politiekunde’ is inhoudelijk niet verwant met een bestaande hbo5-opleiding. Het gaat om een volledig nieuwe opleiding.
Voorstel onderwijskwalificatie AHOVOKS
AHOVOKS deed op 26 november 2018 alvast een inhoudelijk voorstel over de onderwijskwalificatie.
Daaruit blijkt alvast dat het de bedoeling is om de graduaatsopleiding nauw te laten aansluiten met de bestaande veiligheidsopleidingen (onder meer de bachelor Maatschappelijke Veiligheid en de academische opleiding Criminologische wetenschappen). Al zal de inhoud veel meer afgestemd zijn op politiewerk en zich ook richten op bijkomende competenties zoals onthaal, interventie, wijkwerking, verkeer, openbare orde, recherche en slachtofferbejegening.
Alleen erkende politiescholen
Alleen de politiescholen die door de federale overheid zijn ingericht en erkend zullen de graduaatsopleiding mogen aanbieden en de graad van gegradueerde in de politiekunde mogen uitreiken. Een bewuste keuze omdat deze scholen beschikken over aangepaste lokalen, sportfaciliteiten, oefenterreinen en gekwalificeerd personeel.
In Vlaanderen zijn 6 erkende politiescholen: Campus Vesta, PAULO, PIVO, PLOT, WPS en GIPS. Zij bieden nu al een basisopleiding aspirant politie-inspecteur aan: na de selectieprocedure starten de kandidaat-inspecteurs immers hun basisopleiding. Zij worden aangeworven door de federale politie en tijdens de opleiding ook betaald door de federale politie. Pas na de basisopleiding verhuizen ze naar hun politiezone of de federale politiedienst waar ze zullen werken. Uitzondering hierop is de politiezone Antwerpen die zelf rekruteringscampagnes opzet en waar de gerekruteerde inspecteurs door de zone zelf betaald worden tijdens hun basisopleiding (met de verbintenis dat ze een aantal jaar zullen blijven werken in de zone).
De huidige opleiding tot inspecteur politie resulteert op dit moment echter niet in een erkend onderwijsdiploma. Na de graduaatsopleiding hebben de betrokkenen wel een geldig diploma van hoger onderwijs in de hand. Dat moet de doorstroom naar vervolgopleidingen binnen het hoger onderwijs faciliteren.
In werking: 24 maart 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron:  Besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2019 tot ontwikkeling van de onderwijskwalificatie graduaat in de politiekunde en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 27 april 2018 tot erkenning van de beroepskwalificatie inspecteur politie, BS 14 maart 2019.