Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Infiltratie op het internet: eerste politiemensen starten binnenkort met nieuwe opleiding

Nieuws - 17/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Binnenkort starten de eerste politiemensen met de IVI-opleiding (Interaction Virtuelle – Virtuele Interactie), een gloednieuwe cursus over infiltratie op het internet. De cursus is verplicht voor alle politieambtenaren die geen deel uitmaken van de speciale eenheden van de federale politie en die op het internet (al dan niet onder een fictieve identiteit) contact onderhouden met één of meerdere personen waarvan er ernstige aanwijzingen zijn dat ze strafbare feiten (waarop minstens een correctionele hoofdgevangenisstraf van één jaar staat) plegen of zouden kunnen plegen.

Een rechtstreeks gevolg van het ‘KB Infiltratie op het Internet’ dat op 19 november 2018 van kracht werd. Dit besluit bevat specifieke regels voor politieambtenaren die infiltreren op het internet. De voorwaarden zijn veel soepeler dan bij de klassieke infiltratie. Men hoeft bijvoorbeeld geen lid te zijn van een speciale politie-eenheid, ook personeel van de gerechtelijke onderzoeksdiensten van de federale politie binnen de Algemene Directie Gerechtelijke Politie en leden van de lokale recherchediensten van de lokale politie komen in aanmerking voor de taak. Als ze tenminste over een recherchebrevet beschikken én de IVI-opleiding (Interaction Virtuelle – Virtuele Interactie) hebben gevolgd. De IVI-opleiding is nieuw en vormt een onderdeel van de hervormde opleiding ‘Internetrecherche’ die binnenkort ter erkenning zal worden voorgelegd aan de Nationale Politieacademie. 

De betrokken agenten moeten eerst 2 voorafgaande modules volgen, pas dan kunnen ze de opleiding aanvatten. Maar Justitieminister Koen Geens heeft in de Kamer laten weten dat de eerste opleidingen m.b.t. infiltratie op het internet in de loop van de zes komende maanden van start zullen gaan.

Bron: vraag van de heer Emir Kir aan de minister van Justitie, belast met de Regie der Gebouwen, over "de infiltratie van de politie op het internet" (nr. 27613), Kamercommissie voor de Justitie, 9 januari 2019, nr. COM1013.

Zie ook:
- Koninklijk besluit van 17 oktober 2018 tot uitvoering van artikel 46sexies, § 1, tweede lid van het Wetboek van strafvordering, BS 19 november 2018.
- Wet van 25 december 2016 houdende diverse wijzigingen van het Wetboek van strafvordering en het Strafwetboek, met het oog op de verbetering van de bijzondere opsporingsmethoden en bepaalde onderzoeksmethoden met betrekking tot internet en elektronische en telecommunicaties en tot oprichting van een gegevensbank stemafdrukken, BS 17 januari 2017.