Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Vlaanderen neemt extra maatregelen tegen zwartrijdende minderjarigen op bussen en trams (Ontwerp Verzameldecreet Mobiliteit)

Nieuws - 11/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Zwartrijden, het is nog steeds een enorm probleem op het openbaar vervoer in Vlaanderen. Vooral jongeren blijken steeds vaker zonder geldig vervoersbewijs een bus of tram van De Lijn te nemen. De Vlaamse decreetgever komt daarom met nieuwe maatregelen om het fenomeen in te dijken. Binnenkort kan iedere minderjarige vanaf 14 jaar een administratieve geldboete van 300 euro krijgen voor zwartrijden. Volwassenen zullen 500 euro moeten neertellen.

Dit betekent echter niet dat zwartrijden door kinderen onder de 14 ongestraft zal blijven. Decretaal wordt er wel van uitgegaan dat zij nog niet beschikken over voldoende maturiteit en inlevingsvermogen om de gevolgen van hun daden in te schatten, maar het is de plicht van de ouders, voogden of andere door de wet of rechtspraak aangeduide personen om een geldig vervoersbewijs te voorzien voor hun kinderen. Er wordt dan ook een weerlegbaar vermoeden ingebouwd dat zij een fout hebben begaan wanneer hun kinderen zwartrijden. Al vraagt de decreetgever dat de controleurs van De Lijn die zeer jonge overtreders aantreffen, rekening houden met de context (zijn de ouders erbij, zijn ze alleen met vriendjes onderweg, wat is de leeftijd, enz.).

Jongeren kijken trouwens ook maar beter uit dat ze geen andere overtredingen begaan op de reisvoorwaarden want ook daarvoor zal in de toekomst een administratieve geldboete kunnen worden opgelegd. Maar opnieuw geldt hier de minimumleeftijd van 14 jaar.

Bron: Ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen over het mobiliteitsbeleid, de openbare werken en het vervoer, het verkeersveiligheidsbeleid en VVM – De Lijn, Parl. Vl. nr. 1781/1.

Zie ook: Decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, BS 27 oktober 1990.