Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaanderen neemt extra maatregelen tegen zwartrijdende minderjarigen op bussen en trams (Ontwerp Verzameldecreet Mobiliteit)

Nieuws - 11/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Zwartrijden, het is nog steeds een enorm probleem op het openbaar vervoer in Vlaanderen. Vooral jongeren blijken steeds vaker zonder geldig vervoersbewijs een bus of tram van De Lijn te nemen. De Vlaamse decreetgever komt daarom met nieuwe maatregelen om het fenomeen in te dijken. Binnenkort kan iedere minderjarige vanaf 14 jaar een administratieve geldboete van 300 euro krijgen voor zwartrijden. Volwassenen zullen 500 euro moeten neertellen.

Dit betekent echter niet dat zwartrijden door kinderen onder de 14 ongestraft zal blijven. Decretaal wordt er wel van uitgegaan dat zij nog niet beschikken over voldoende maturiteit en inlevingsvermogen om de gevolgen van hun daden in te schatten, maar het is de plicht van de ouders, voogden of andere door de wet of rechtspraak aangeduide personen om een geldig vervoersbewijs te voorzien voor hun kinderen. Er wordt dan ook een weerlegbaar vermoeden ingebouwd dat zij een fout hebben begaan wanneer hun kinderen zwartrijden. Al vraagt de decreetgever dat de controleurs van De Lijn die zeer jonge overtreders aantreffen, rekening houden met de context (zijn de ouders erbij, zijn ze alleen met vriendjes onderweg, wat is de leeftijd, enz.).

Jongeren kijken trouwens ook maar beter uit dat ze geen andere overtredingen begaan op de reisvoorwaarden want ook daarvoor zal in de toekomst een administratieve geldboete kunnen worden opgelegd. Maar opnieuw geldt hier de minimumleeftijd van 14 jaar.

Bron: Ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen over het mobiliteitsbeleid, de openbare werken en het vervoer, het verkeersveiligheidsbeleid en VVM – De Lijn, Parl. Vl. nr. 1781/1.

Zie ook: Decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, BS 27 oktober 1990.