Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaanderen neemt extra maatregelen tegen zwartrijdende minderjarigen op bussen en trams (Ontwerp Verzameldecreet Mobiliteit)

Nieuws - 11/01/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Zwartrijden, het is nog steeds een enorm probleem op het openbaar vervoer in Vlaanderen. Vooral jongeren blijken steeds vaker zonder geldig vervoersbewijs een bus of tram van De Lijn te nemen. De Vlaamse decreetgever komt daarom met nieuwe maatregelen om het fenomeen in te dijken. Binnenkort kan iedere minderjarige vanaf 14 jaar een administratieve geldboete van 300 euro krijgen voor zwartrijden. Volwassenen zullen 500 euro moeten neertellen.

Dit betekent echter niet dat zwartrijden door kinderen onder de 14 ongestraft zal blijven. Decretaal wordt er wel van uitgegaan dat zij nog niet beschikken over voldoende maturiteit en inlevingsvermogen om de gevolgen van hun daden in te schatten, maar het is de plicht van de ouders, voogden of andere door de wet of rechtspraak aangeduide personen om een geldig vervoersbewijs te voorzien voor hun kinderen. Er wordt dan ook een weerlegbaar vermoeden ingebouwd dat zij een fout hebben begaan wanneer hun kinderen zwartrijden. Al vraagt de decreetgever dat de controleurs van De Lijn die zeer jonge overtreders aantreffen, rekening houden met de context (zijn de ouders erbij, zijn ze alleen met vriendjes onderweg, wat is de leeftijd, enz.).

Jongeren kijken trouwens ook maar beter uit dat ze geen andere overtredingen begaan op de reisvoorwaarden want ook daarvoor zal in de toekomst een administratieve geldboete kunnen worden opgelegd. Maar opnieuw geldt hier de minimumleeftijd van 14 jaar.

Bron: Ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen over het mobiliteitsbeleid, de openbare werken en het vervoer, het verkeersveiligheidsbeleid en VVM – De Lijn, Parl. Vl. nr. 1781/1.

Zie ook: Decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, BS 27 oktober 1990.