Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

DNA-databank Vermiste Personen kan eindelijk van start gaan

Nieuws - 23/05/2018
-
Auteur 
Tom Depla


Minister van Justitie Koen Geens maakt jaarlijks 342.000 euro vrij voor de DNA-databank Vermiste Personen en de internationale uitwisseling van DNA-gegevens. “De DNA-databank Vermiste Personen wordt nu volledig operationeel en zal een nieuwe impuls betekenen voor dossiers die al even op een doorbraak wachten”, aldus Geens.

De DNA-databank Vermiste Personen bestaat al sinds 2013 op papier maar was nog altijd niet operationeel. Nu er geld wordt vrijgemaakt, kan de databank eindelijk van start gaan. Hij wordt ondergebracht bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC).
Vermiste personen en bloedverwanten
In de databank zullen zowel DNA-profielen van vermiste personen of ongeïdentificeerde stoffelijke resten als DNA-profielen van bloedverwanten worden bewaard. “Als dan bijvoorbeeld jaren later een lichaam wordt gevonden, kan het DNA vergeleken worden met DNA van bijvoorbeeld haartjes die van de verdwenen persoon zijn teruggevonden en die in de databank zijn opgeslagen. Of met het DNA van bloedverwanten”, zegt Geens. “Dat zal de cel Vermiste Personen, die al jaren vragende partij is, moeten helpen bij het identificeren van lichamen of stoffelijke resten.” De Cel Vermiste Personen onderzocht 1.172 onrustwekkende verdwijningen in 2016. In 144 gevallen was de vermiste persoon bij vondst overleden.   
Uitwisseling DNA-profielen van verdachten
Een deel van de 342.000 euro gaat naar de internationale uitwisseling van DNA-profielen van verdachten en veroordeelden. “De Europese steun daarvoor valt weg na juli, maar we nemen onze verantwoordelijkheid. Die uitwisseling is namelijk van groot belang voor nationale en internationale gerechtelijke onderzoeken”, aldus de minister. België heeft momenteel een overeenkomst met Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Tsjechië, Estland, Roemenië, Zweden, Oostenrijk en Spanje om DNA-gegevens uit te wisselen. Op korte termijn volgen ook nog Bulgarije, Litouwen, Polen, Denemarken, Letland, Italië en Portugal.  

Die uitwisseling levert enkele honderden hits op per maand. Eind 2016 telde de Belgische databank net geen 40.000 DNA-profielen van veroordeelden en iets meer dan 47.000 DNA-profielen die werden aangetroffen op een plaats delict.

Extra informatie op Polinfo.be:
- België krijgt DNA-databank ‘Intervenanten’, nieuwsbericht van 6 juni 2017
- Databank Vermiste Personen: nog niet opgestart en werking al bijgestuurd, nieuwsbericht van 8 mei 2017
- DNA-databank voor vermiste personen komt er op 1 juli 2015, nieuwsbericht van 31 januari 2014