Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrecht 2020Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Opnieuw rechtsgrond voor aanrekening administratieve kosten in strafzaken

Nieuws - 04/09/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Strafrechters moeten veroordeelden in criminele, correctionele en politiezaken altijd een vaste vergoeding van 50 euro aanrekenen om de administratieve kosten te dekken. De overheid krijgt in criminele en correctionele strafzaken correspondentiekosten aangerekend (max. 10% van de gezamenlijke kosten). Dat is al jaren zo. En de regeling blijft ook onveranderd bestaan. Maar omdat het Hof van Cassatie in een recent arrest van 19 mei 2020 heeft geoordeeld dat deze kostenveroordeling sinds de publicatie van het KB van 15 december 2019 (dat vanaf 1 januari 2020 nieuwe regels oplegt voor de toekenning, verificatie, betaling en terugvordering van gerechtskosten in strafzaken) geen rechtsgrond meer heeft, wordt die nu hersteld.
Zonder een eenduidige juridische basis in het KB van 28 december 1950 met het Algemeen Reglement op de gerechtskosten in Strafzaken mogen de kosten eigenlijk niet meer worden aangerekend, wat een aanzienlijk inkomstenverlies zou betekenen voor de Schatkist.
Het KB van 28 augustus 2020 dat de aanrekening van deze administratieve kosten opnieuw een rechtsgrond geeft, treedt in werking op 3 september 2020.

Bron:  28 augustus 2020 - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 december 1950 houdende het algemeen reglement op de gerechtskosten in strafzaken, BS 03 september 2020, p.64733.