Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2020 (nieuw)Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020 (nieuw)In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020 (nieuw)Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Eerste nieuwe eID met vingerafdruk uitgereikt

Nieuws - 21/01/2020
-
Auteur 
Tom Depla


Vorige week heeft minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in Lokeren de eerste elektronische identiteitskaart met een nieuwe lay-out in ons land uitgereikt. De nieuwe eID bevat nu ook een vingerafdruk en een QR-code. “Deze technische nieuwigheden maken van de eID een veiliger en universeler reisdocument. Bovendien vormt deze eID een belangrijke tool in de strijd tegen document- en identiteitsfraude”, aldus De Crem.

 

Enkele belangrijke wijzigingen in vergelijking met de oude eID:
• De nieuwe eID bevat een vingerafdruk. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Alleen bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.
• Op de voorkant van de kaart staat de foto links in plaats van rechts.
• Op de achterkant is een geperforeerd beeld van de pasfoto te vinden.
• De chip is verhuisd van de voor- naar de achterkant.
• Als nationaliteit wordt “BEL” vermeld en niet langer “BELG”.
• De kaart heeft een andere tint van kleuren.

Na een proefperiode van enkele maanden in 25 steden en gemeenten zullen alle Belgische gemeenten vanaf maart starten met het uitreiken van de nieuwe eID.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn, zullen vervangen worden op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder al bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, … De burger hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang hij zijn oude kaart nog heeft en ze nog geldig is.

Extra informatie: nieuwsbericht 'Vingerafdruk op identiteitskaart: uitvoeringsbesluit concretiseert procedure' van 9 januari 2020 op Polinfo.be.