Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)



In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Ziekenhuisnoodplannen: uniforme richtlijnen in Vlaamse ziekenhuizen vanaf 1 juli

Nieuws - 17/04/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


De Vlaamse regering stroomlijnt de inhoud van de ziekenhuisnoodplannen, standaardiseert de goedkeuringsprocedure, en bakent de verantwoordelijkheden af van de algemeen ziekenhuisdirecteur, de hoofdgeneesheer, de technisch directeur en de noodplancoördinator.
ZNP voor hoogste risico’s
Elk ziekenhuis moet een ziekenhuisnoodplan (ZNP) hebben om het hoofd te kunnen bieden aan grote ongevallen binnen of buiten het ziekenhuis. Het ZNP behandelt ‘de incidenten die de hoogste risico’s in houden’. Dat zijn volgens het besluit van 15 februari 2019 bijvoorbeeld incidenten van chemische, biologische, radiologische of nucleaire aard, incidenten met explosieven (CBRNe), brand, uitval van de IT-voorzieningen, uitval van nutsvoorzieningen, een pandemie. Wetten en besluiten kunnen daar risico’s aan toevoegen.
Algemeen directeur is verantwoordelijk
Het ziekenhuisnoodplan bestaat uit 2 luiken: een medisch ziekenhuisnoodplan (ZNP MED), dat wordt opgesteld onder de leiding van de hoofdgeneesheer, en een technisch ziekenhuisnoodplan (ZNP TEC), onder de leiding van de technisch directeur (veiligheidscoördinator).
De eindverantwoordelijkheid voor het plan verschuift dan ook van de hoofdgeneesheer naar de algemeen directeur van het ziekenhuis.
Het is de algemeen ziekenhuisdirecteur of zijn vervanger die het permanent comité moet voorzitten dat het ziekenhuisnoodplan bijwerkt en evalueert. Het is ook de algemeen directeur die samen met de hoofdgeneesheer, de noodplancoördinator en het medisch diensthoofd van de spoedgevallendienst, het bureau van dat permanent comité vormt.
Hij is ook de persoon die gecontacteerd zal worden als er zich ergens een ramp voordoet. En hij zit de coördinatiecel voor als het ziekenhuisnoodplan wordt uitgerold. De algemeen ziekenhuisdirecteur (of zijn vervanger) moet daarom 24 uur of 24, 7 dagen op 7 bereikbaar zijn.
Noodplancoördinator
De noodplancoördinator krijgt in het besluit zowel preventieve, als operationele taken toegewezen. Op preventief vlak zal hij vooral ondersteuning bieden en meewerken aan risico-analyses en het alert houden van het ziekenhuispersoneel. Als het ziekenhuisplan wordt toegepast zorgt hij voor de procesbewaking en ondersteunt hij de algemeen directeur.
Voor de functie van noodplancoördinator bestaat geen verplichte permanentie: als hij niet in het ziekenhuis is, zal de staf proberen om de noodplancoördinator op te roepen ‘voor zover hij beschikbaar is’.
In kleinere voorzieningen mag hij de functie van noodplancoördinator zelfs gecombineerd worden met een andere ziekenhuisfunctie.
Inoefenen
Elk ziekenhuis moet naast het eigenlijke ziekenhuisnoodplan een meerjaarplan opmaken voor het inoefenen van het ziekenhuisnoodplan.
Gemeentelijke, provinciale en federale adviezen
Over de goedkeuringsprocedure blijven we kort. Nieuw is daar dat het ontbreken van de adviezen van de provinciale noodplancoördinator of van de federale gezondheidsinspecteur, de goedkeuring van het ziekenhuisnoodplan niet meer kan tegenhouden.
En buiten de Vlaamse ziekenhuizen?
De huidige aanpassingen aan het ziekenhuisnoodplan vloeien voort uit de Gemeenschappelijke Verklaring van 27 juni 2016 en het Protocolakkoord van 24 oktober 2016, die gesloten werden tussen de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten. Daarin werd afgesproken dat alle overheden dezelfde wijzigingen zouden doorvoeren in hun wetten en besluiten tegen 1 januari 2019.
In werking