Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Milquet: ‘Politie-interventie ongevraagd filmen is toegelaten, maar beelden verspreiden verboden’

Nieuws - 25/04/2014
-
Auteur 
Tom Depla


Wanneer iemand ongevraagd een tussenkomst van de politie filmt, is de privacywet niet van toepassing en kan het toestel waarmee gefilmd wordt, niet in beslag genomen worden. Zodra de beelden verspreid worden, bijvoorbeeld via internet, kan het toestel wel in beslag genomen worden. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op een parlementaire vraag.

“Het loutere feit dat een burger beelden maakt van een politionele interventie vormt geen misdrijf”, aldus de minister. “De privacywet is slechts van toepassing vanaf het moment dat de politieambtenaren, of de personen die het voorwerp uitmaken van de politionele interventie, op de beelden kunnen worden geïdentificeerd, en dat de persoon die de beelden heeft gemaakt, het gebruik ervan niet tot privédoeleinden beperkt, bijvoorbeeld door ze te verspreiden via internet. De inbeslagname van de toestellen die gediend hebben om de beelden te maken en het wissen van de beelden, zijn dus niet mogelijk op het moment van het nemen van de beelden, maar enkel wanneer de inbreuk is vastgesteld, namelijk wanneer de beelden gepubliceerd zijn. De privacywet sanctioneert deze niet toegelaten publicatie met een strafrechtelijke geldboete, en voorziet een mogelijkheid om beroep in te stellen bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, zetelend in kortgeding.”
Kalm blijven en onderhandelen
Milquet pleit voor “een gematigd en onderhandeld beheer van dergelijke situaties” en verwijst naar de aanpak die de NMBS en de spoorwegpolitie hebben uitgewerkt. Ook treinbegeleiders komen soms in situaties terecht waarin ze ongevraagd gefilmd worden. In een antwoord op een eerdere parlementaire vraag gaf minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille aan dat de NMBS “in samenwerking met haar bevoegde juridische dienst en de spoorwegpolitie een nota heeft opgesteld voor haar treinbegeleiders waarbij er onder andere wordt meegegeven hoe een treinbegeleider best reageert bij conflictsituaties met reizigers. De NMBS vraagt om met de nodige koelbloedigheid te reageren zodat het conflict niet escaleert en de andere klanten niet de dupe worden van dergelijke feiten.”

(Bron: Parl. vraag nr. 1462 van 13 maart 2014, Tanguy Veys, Vr. & Antw. Kamer 2013-2014, 14 april 2014; parl. vraag nr. 730 van 25 november, Tanguy Veys, Vr. & Antw. Kamer 2013-2014, 16 december 2013)