Professionele bus-en vrachtwagenchauffeurs zullen een beroep kunnen doen op een tolk tijdens hun nascholing. De Vlaamse regering maakt het gebruik van audiovertaling ook mogelijk voor kandidaten die via De Lijn of VDAB rij-examen afleggen.
Sinds 1 januari 2023 kunnen kandidaten die het Nederlands onvoldoende machtig zijn de theorie-examens afleggen met behulp van audiovertaling in plaats van met een tolk. Dit was tot nu toe beperkt voor de examens die worden afgelegd in de examencentra van de erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. De Vlaamse Regering maakt het gebruik van de audiovertaling nu ook mogelijk voor kandidaten die via De Lijn of VDAB examens afleggen.
Het proefproject om nascholingsmodules aan te bieden met e-learning loopt af eind augustus 2024. De optie wordt nu in het
KB rijbewijs ingekapseld.
Kandidaten die het Nederlands niet machtig zijn kan een nascholingsmodule worden gegeven met bijstand van een tolk. Als een nascholingsmodule met tolk wordt georganiseerd, wordt de volledige inhoud van de module in één taal getolkt.
Een nascholingsmodule mag alleen in een van de officiële talen van de landen van de Europese Economische Ruimte of van Oekraïne worden getolkt.
Bron: 26 APRIL 2024. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E en tot opheffing van diverse besluiten,BS 2 juli 2024, bl. 79845.