Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Brusselse regering limiteert geluidsniveau van sirenes hulpverleningsvoertuigen

Nieuws - 11/01/2024
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De Brusselse regering introduceert een geluidslimiet voor de sirenes van hulpverleningsvoertuigen zoals ziekenwagens en brandweer-en politievoertuigen. Overdag mogen sirenes nog tot maximum 100 decibels loeien, ‘s nachts tot maximum 90 decibels (gemeten op 7meter afstand van het voertuig).
Het is de eerste keer dat er wettelijk een geluidsgrens wordt vastgelegd. Onderzoek heeft immers aangewezen dat Brusselaars enorm veel geluidsoverlast ondervinden van de sirenes van hulpverleningsvoertuigen. De regering wil die stressfactor dan ook verlagen.
Aanpassingsperiode
Het regeringsbesluit van 23 november 2023 treedt in werking op 20 januari 2024. Maar er is voorzien in een aanpassingsperiode. De nieuwe normen gelden voor alle hulpvoertuigen die vanaf 1 januari 2025 voor het eerst worden ingeschreven. Ook hulpvoertuigen met speciale geluidstoestellen die al vóór 1 januari 2025 zijn ingeschreven, moeten aan de nieuwe regels voldoen. In dat geval stelt de regering dat de voertuigen in overeenstemming worden gebracht met de nieuwe bepalingen ‘bij de volgende interventie aan het geluidstoestel’.
Afwijking voor brandweer en civiele bescherming
Voor de speciale geluidstoestellen in of op hulpvoertuigen van de openbare brandweer en de civiele bescherming gelden afwijkende regels. Deze toestellen mogen nog tot 20 januari 2028 een geluidsniveau van 104 decibel bereiken.
Aangepaste controle
De invoering van de geluidslimieten gaat samen met een aantal nieuwe controleregels. De installateur is in dat kader verplicht om een certificaat van overeenstemming op te stellen (model in bijlage van het regeringsbesluit) om aan te tonen dat het betrokken geluidstoestel voldoet aan de maximale geluidslimieten. Het certificaat moet zowel worden opgemaakt bij de installatie van een geluidstoestel als bij een latere wijziging of een later onderhoud. Het certificaat moet altijd aanwezig zijn in de hulpvoertuigen wanneer die zich bevinden op Brussels grondgebied en bij controle door bijvoorbeeld de politiediensten worden voorgelegd. De hulpdiensten moeten een register bij houden van alle geldige certificaten die zijn afgegeven voor hun met speciale geluidstoestellen uitgeruste hulpvoertuigen.
Technische kenmerken
Tot slot wijzigt de regering ook enkele algemene technische kenmerken voor geluidstoestellen voor prioritaire voertuigen. Zo zijn bijvoorbeeld ‘pneumatische speciale geluidstoestellen’ binnen 4 jaar verboden op Brussels grondgebied.

Bron:  23 NOVEMBER 2023. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de strijd tegen geluidshinder van speciale geluidstoestellen,BS 10 januari 2024, bl. 3793.