De Brusselse regering introduceert een geluidslimiet voor de sirenes van hulpverleningsvoertuigen zoals ziekenwagens en brandweer-en politievoertuigen. Overdag mogen sirenes nog tot maximum 100 decibels loeien, ‘s nachts tot maximum 90 decibels (gemeten op 7meter afstand van het voertuig).
Aanpassingsperiode
Het regeringsbesluit van 23 november 2023 treedt in werking op 20 januari 2024. Maar er is voorzien in een aanpassingsperiode. De nieuwe normen gelden voor alle hulpvoertuigen die vanaf 1 januari 2025 voor het eerst worden ingeschreven. Ook hulpvoertuigen met speciale geluidstoestellen die al vóór 1 januari 2025 zijn ingeschreven, moeten aan de nieuwe regels voldoen. In dat geval stelt de regering dat de voertuigen in overeenstemming worden gebracht met de nieuwe bepalingen ‘bij de volgende interventie aan het geluidstoestel’.
Afwijking voor brandweer en civiele bescherming
Voor de speciale geluidstoestellen in of op hulpvoertuigen van de openbare brandweer en de civiele bescherming gelden afwijkende regels. Deze toestellen mogen nog tot 20 januari 2028 een geluidsniveau van 104 decibel bereiken.
Aangepaste controle
De invoering van de geluidslimieten gaat samen met een aantal nieuwe controleregels. De installateur is in dat kader verplicht om een certificaat van overeenstemming op te stellen (model in bijlage van het regeringsbesluit) om aan te tonen dat het betrokken geluidstoestel voldoet aan de maximale geluidslimieten. Het certificaat moet zowel worden opgemaakt bij de installatie van een geluidstoestel als bij een latere wijziging of een later onderhoud. Het certificaat moet altijd aanwezig zijn in de hulpvoertuigen wanneer die zich bevinden op Brussels grondgebied en bij controle door bijvoorbeeld de politiediensten worden voorgelegd. De hulpdiensten moeten een register bij houden van alle geldige certificaten die zijn afgegeven voor hun met speciale geluidstoestellen uitgeruste hulpvoertuigen.
Technische kenmerken
Tot slot wijzigt de regering ook enkele algemene technische kenmerken voor geluidstoestellen voor prioritaire voertuigen. Zo zijn bijvoorbeeld ‘pneumatische speciale geluidstoestellen’ binnen 4 jaar verboden op Brussels grondgebied.