Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2024 (NIEUW)In editie 2024 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2023. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2024 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2024 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Vormingsmoment begeleiders kandidaat-bestuurders rijbewijs B opnieuw verplicht vanaf 1 maart 2024

Nieuws - 18/10/2023
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De Vlaamse regering voert de verplichting van het vormingsmoment voor begeleiders van kandidaat-bestuurders voor het rijbewijs categorie B opnieuw definitief in. Ze verlengt ook de minimale oefentermijn van 3 naar 5 maanden.
Met het Besluit van 9 juni 2017 voerde de Vlaamse regering een minimumoefenperiode in van 9 maanden om rijbewijs B te halen. Ze voerde toen ook een vormingsmoment voor begeleiders van kandidaat-bestuurders in. Een arrest van de Raad van State vernietigde dit besluit omwille van bevoegdheidsoverschrijding. Het arrest van de Raad van State dateert van 12 maart 2020 (RvS 12 maart 2020, nr. 247.301) was meteen van toepassing. Met grote impact voor de rijscholen, de examencentra, begeleiders en kandidaat-bestuurders. De Raad van State handhaafde de gevolgen van de regeling die ingevoerd is door de Vlaamse regering niet. Zo is het vormingsmoment voor de begeleiders sinds het arrest dus niet meer verplicht en bedraagt de minimumduur voor het doorlopen van de rijopleiding opnieuw 3 maanden.
De Vlaamse Regering voert na advies van de Raad van State de verplichting van het vormingsmoment opnieuw definitief in. Vanaf 1 maart 2024 moet iedereen die een leerling-chauffeur met een ‘voorlopig rijbewijs met begeleider’ wil leren rijden, een opleiding van 3 uur volgen bij een erkende rijschool of erkende zelfstandige instructeur. De leerling mag 1 of maximaal 2 begeleiders kiezen. Vanaf 1 maart 2024 wordt ook de oefenperiode verlengd van 3 naar 5 maanden.
In werking: 1 maart 2024.

Bron:  14 JULI 2023. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten over de rijopleiding en het rijexamen voor voertuigen van categorie B,BS 12 oktober 2023, bl. 92043.