Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Geregeld vervoer in Vlaams gewest: regering kan vergunningen intrekken en beroepsverboden opleggen

Nieuws - 17/05/2023
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Sinds 23 september 2022 heeft de Vlaamse regering decretaal de mogelijkheid om vergunningen voor geregeld vervoer tijdelijk of definitief in te trekken. En om een vergunninghouder een beroepsverbod om te leggen. Maar het uitvoeringsbesluit bij die wijziging aan het Decreet Personenvervoer ontbrak nog. Tot nu.
De Vlaamse regering zorgt voor de nodige wijzigingen aan het Vlaams besluit geregeld vervoer van 2002. Ze stelt dat ‘de vergunning voor de exploitatie van geregeld vervoer’ wordt ingetrokken volgens de bestaande regels en procedures die al zijn opgenomen in het besluit. Momenteel kunnen de controleambtenaren (o.a. de Vlaamse Wegeninspecteurs) ‘een vergunning voor geregeld vervoer’ voorlopig kunnen intrekken in afwachting van een onderzoek ten gronde. Bijvoorbeeld bij ernstige inbreuken op de vervoersregels of als de vergunninghouder niet meer aan een van de vergunningsvoorwaarden voldoet. Wanneer uit het onderzoek ten gronde door het Departement en Openbare Werken blijkt dat er inderdaad niet aan de vergunningsvoorwaarden is voldaan, kan de Vlaamse minister voor Mobiliteit de vergunning beëindigen.
De regering stelt in het besluit aanvullend dat ‘aan de vergunninghouder ook een verbod kan worden opgelegd om aan geregeld vervoer te doen’. Dat kan wanneer de vergunninghouder herhaaldelijk ernstige inbreuken heeft gemaakt op de reglementering inzake de verkeersveiligheid, onder andere ten aanzien van de normen voor de voertuigen en de rij- en rusttijden van de bestuurders.
De Vlaamse regering maakt van de gelegenheid gebruikt om het besluit m.b.t. de rapportering over het personenvervoer over de weg (‘het Rapporteringsbesluit’) op te heffen. Dat besluit had tot doel om de realisatie van de basismobiliteit op te volgen. Maar door de omschakeling naar het nieuwe concept 'basisbereikbaarheid' is het Rapporteringsbesluit niet meer relevant.
In werking: 25 mei 2023.